Само Лили по-голяма от Карнавала

Топ новина! Nikoi-ne-e-po-golyam-ot-karnavala?-Ne-i-Lili-Ivanova
Никой не е по-голям от карнавала? Не и Лили Иванова
За останалите герои в шествието – политици, реформатори, законодатели – важи приказката "когато народът се смее, даже с щипка сатира, могат да спят спокойно"

Най-веселият, най-пъстър и шумен ден на Габрово - деня на  карнавала започна с карнавално ревю на котки и други домашни любимци. Голяма част от програмата на деня бе посветена на децата. Централната улица „Радецка“ се превърне в голяма сцена, на която малчуганите, а и техните родители, се изявиха в Карнавална уличка на чудесата, Весел празник в градинката „Глинени гърнета“ организира  Аниматорс Куклен театър Габрово и  Бабъл шоу. Детски мини карнавал се проведе в любимата на всички градинка с мечето. Водещ бе бате Енчо, имаше много спортни състезания и награди.
В голямото карнавална шествие се включиха 69 картини и нас 2000 участника. Големи и малки, възрастни и дечица дефилираха стоически по улиците на Габрово, въпреки поройния дъжд.
Шествието се водеше от Рачо Ковача, претворен от актьора от Габровския куклен театър Богдан Богданов, с чук, наковалня и надпис "Добре дошли в града на Рачо Ковача! и още "Габровец това звучи гордо!"
Оркестърът на Крачун и Малчо, репродукция от 1923 година, кукерски състави, мажоретки, духови оркестри, училища, групи за народни песни и танци допълваха картината на карнавала. Не една а цели четири котки се появиха тази година на карнавала. Трите са от предишни години с отрязани опашки, а четвъртата най-новата ,най-младата си имаше опашка, докато кметът на Габрово Таня Христова не я клъцна с точен размах. Самата тя облечена като Ледената кралица и водеше свита от странни същества ,наречени господари на злото.
На културните войни между Сашо Морфов и Велислава Кръстева от Народния театър бе посветена цяла картина.

Таня

Заслужено внимание бе отделено на политиците, никой не бе забравен. Таня Христова след три кметски мандата може да се сравни само с губернатора на Калифорния Арнолд Шварценегер.
Бойко Борисов в ролята на трагичния принц принц Хамлет въздъхва: "Има нещо гнило в България".
Кирил Петров и Асен Василев, с неизменните усмивки предупреждават "Пари нема, действайте"!
Мустафа Карадайъ скандираше възторжено: Всички сме ДПС!
Слави Трифонов се оказа диванен тулуп, а Корнелия Нинова - ликвидаторката на БСП. Червената кралица  крачи сред колода карти попове и валета и крещи: Отрежете им главите!