Съдии лишиха Янко Янков от вицешампионска титла

Топ новина! <p>И във вдигането на тежести спорни съдийски решения могат да
Съдии лишиха Янко Янков от виц

И във вдигането на тежести спорни съдийски решения могат да ти отнемат заслужен медал. Тази неприятна констатация установи Янко Янков, който беше ощетен на държавния индивидуален шампионат по вдигане на тежести в Хасково.

Състезателят на клуб „Михаил Петров“ беше чудесно подготвен и вдигна необходимите килограми за вицешампионска титла в категория до 62 кг при юношите до 20 г., но арбитрите не зачетоха последния му опит и го лишиха от среброто в двубоя.
Битката в категорията беше доста оспорвана и шестима от общо осемте състезатели бяха с изравнени възможности. В изхвърлянето възпитаникът на треньора Румен Янчев започна с фаул на 95 кг, но ги вдигна във втория си опит, а в третия закова над главата си 100 кг и това му донесе бронзовото отличие. За съжаление, в изтласкването Янко също започна с грешка на 115 кг. При второто излизане на подиума преодоля тежестта и заедно с Румен Янчев решиха да изчакат опитите на основните съперници, за да преценят колко килограма са му необходими при последното вдигане за второто място в движението и крайното подреждане. На щангата бяха сложени 121 кг и Янко ги тласна. Радостта му обаче бе твърде кратка, тъй като реферите с много неясни мотиви отсъдиха несполучлив опит на габровския щангист. Така Янко остана 5-ти в изтласкването и 4-ти в двубоя с 215 килограма.
„За мен Янко е втори, но просто му отнеха несправедливо среброто. За всички мои колеги опитът му си беше напълно редовен, само за съдиите не беше така. Донякъде обаче вината си е и негова, заради двата пропилени първи опита в двете движения. Това 100/115 не отразява реално подготовката му и възможностите, които има. Той вдигаше 102/125 на тренировка. При всяко положение обаче мога да изкажа само суперлативи към него. Подготвяше се много сериозно за това състезание и напълно си заслужаваше второто място. За първото нямаше как да се бори, защото имаше състезател, който слезе от по-горната категория (до 69 кг) и беше над останалите. Силно се надявам да продължим работата си с него по същия начин и ако това стане, съм уверен, че на следващото състезание и реферите няма да могат да го спрат“ - коментира треньорът Румен Янчев.
Специалистът заведе в Хасково още трима свои възпитаници, които участваха в надпреварата при момчетата, въпреки че отстъпваха на съперниците си с по една-две години. Двама от тях - Нико Николов и Драго Пенков, бяха пълни дебютанти на държавно първенство. Нико вдига в силната категория до 40 кг заедно със съотборника си Ивайло Иванов. Пет сполучливи опита и двубой от 62 кг му донесоха покрит разряд за категорията и 11-то място в подреждането. В изхвърлянето Нико преодоля 28, 30 и 32 кг, а в изтласкването вдигна 38 и 40. Не сполучи на 42. На деветата позиция се класира Ивайло Иванов, за когото това беше второ участие в състезание от такъв ранг след ДЛОП през зимата. Въпреки че имаше проблеми с контузия и не можа да се подготви по възможно най-добрия начин, Иво направи шест успешни опита в Хасково и завърши с двубой от 90 кг. В изхвърлянето състезателят на СКВТ „Михаил Петров“ записа 35, 37 и 40 кг, а в изтласкването вдигна последователно 45, 47 и 50 кг. Другият дебютант - Драго Пенков, участва в категория до 56 кг и също покри необходимия разряд, като записа и личен рекорд в състезанието. Постигна го при последния си опит в изтласкването, като вдигна над главата си 43 кг. Преди това възпитаникът на Румен Янчев преодоля 38 и 40 кг. В изхвърлянето стартира на 26 кг, след това допусна грешка на 28, но я коригира при третото излизане на подиума. Двубоят от 71 кг му донесе 11-то място в подреждането, но трябва да се отбележи, че Драго, както и Иво бяха с по две години по-малки от горната граница за тази възрастова група - до 14 г.
За младите надежди на СКВТ „Михаил Петров“ Румен Янчев сподели: „Мога да кажа, че момчетата направиха едно много добро представяне. За възрастта, на която са, и предвид това, че са само на 6-7 месеца тренировки, мисля, че постигнаха отлични резултати. Това, от което съм най-доволен, е, че се влагат максимално в подготовката и на първенството реализираха моментните си възможности. Все още са малки и на този етап нямаха възможност да се борят с първите, но съм убеден, че догодина ще се намесят в битката за медалите“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Щанги

Към началото