Ралица Манолова: Политиците в България не създават достатъчно доверие и хората не виждат смисъл да гласуват

Ралица Манолова получи 11.03% от вота на избирателите и се нареди на трето място в надпреварата за кметското място – след Таня Христова и Даниел Петров

- Г-жо Манолова, доволна ли сте от изборния резултат, очаквахте ли той да е по-висок за Вас?
- Честно казано, очаквах по-висока изборна активност като цяло.
Надявах се повече хора да имат желание да изразят своя вот, независимо какъв е той. Все пак това са местни избори и общинската власт е тази, която е най-пряко отговорна за развитието на всяка община.
Вярвах, че сме стигнали момента, в който сме осъзнали, че да сме активни граждани е важно. Но явно трябва още път да се извърви, за да разберем, че много неща могат да зависят от нас и правата и задълженията на гражданите могат да бъдат не само на хартия. 
По отношение на конкретния вот за моята кандидатура – нормално е да очакваме повече. Казваме си, че можеше по-добре да се справим с кампанията и по-добре да информираме за начина на гласуване, защото огромният брой невалидни бюлетини е и резултат от неразбиране поради липса на достатъчно информация. А това, че винаги можем да искаме повече от себе си е добре, защото е признак на желание за усъвършенстване.
- Какво загубиха габровци като не Ви избраха за кмет?
- Всеки избор носи нещо положително и нещо отрицателно. Но е по-добре да говорим за положителните неща. Аз ще продължа да търся добрите партньорства и да насърчавам местните инициативи. Важно е да градим своята общност и всички заедно да ни е грижа за Габрово. Както постоянно повтаряхме в този период – нека всяко действие е с мисъл  за Габрово и фокусът да е върху хората.
Считам, че разбирането ми за добро управление е малко по-различно от стандартното. Вярвам в необходимостта от по-активна социална функция на местната власт – не винаги финансовите анализи с цел ефективност са доброто решение, защото хората не бива да бъдат само числа в статистиката. За мен добър пример е Община Троян, защото защитава местните интереси, местните фирми, местните организации и има ясна позиция за грижата за децата и семействата.
Надявам се, този изборен период да е дал повод за размисъл на всички партии и да има волята и желанието за припознаването на добрите идеи и развитието им в полза на общността.
- Защо според Вас габровци за пореден път предпочетоха ГЕРБ?
- Отговор на този въпрос може да бъде даден след един по-подробен анализ и отчитане на факта кои групи от общността са гласували и кои не са гласували. Аз не съм политически анализатор и не бих могла да коментирам коректно ситуацията.
Факт е, че следва балотаж и тогава ще бъде решено окончателно кой е изборът на габровци.
- Отрази ли се ниската избирателна активност на изборните резултати?
- Категорично – да. На всички им омръзна от избори, в последно време са по няколко на година. И да – не е нормално да е така. Но явно политиците в България не създават достатъчно доверие и хората не виждат смисъл да гласуват.
Това е тъжно и би трябвало да се търси промяна в политическите среди.
Трябва нов пример, нова мотивация и ясни и видими резултати, за да се събуди вярата на хората, че нещо по-добро може да се случи в България.
- Само 5 общински съветници от Продължаваме промяната - Демократична България влизат в новия местен парламент, не са ли малко? Опозиция ли ще сте или ще подкрепяте ГЕРБ?
- Пет общински съветници е много добър брой като за начало. Това са малко над 15%. Все пак за „Продължаваме промяната“ е първо участие на местни избори. Опитът от предходните го носят представителите на коалиционния партньор Демократична България. 
Дали подкрепяме или не – зависи от конкретния казус и конкретните решения, не е коректно да се заема принципна позиция без критерии. 
Ние ще работим в полза на гражданите на Община Габрово и за развитието на града и околните населени места.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Избори

Към началото

Следвай ни