Радой Ралин – начин да оцеляваме, без да се снишаваме

Radoi-Ralin-i-Stefan-F-rtunov,-vlyavo
Радой Ралин и Стефан Фъртунов, вляво
Вечер, посветена на 50 години от създаването на Музея на хумора и сатирата в Габрово и 100 години от раждането на сатирика

Когато преди 50 години Стефан Фъртунов налива основите на Дома на хумора и сатирата в Габрово, той вгражда в съзиданието крилатата мисъл на Радой Ралин „Светът е оцелял, защото се е смял". Пет десетилетия по-късно вдъхновеното от сатирика и съграденото от визионера продължава да разнася славата на Габрово по цял свят.
На 12 май от 18:00 часа в Зала на жирафите в Музея на хумора и сатирата габровската публика ще има възможността да се запознае с поуките на Радой Ралин как да оцеляваме, без да се снишаваме. Трябва само да се отзовете на поканата ни и да станете част от събитието, на което ще представим литературната анкета на Вихрен Чернокожев с Радой Ралин "Просто живях" и фототипното издание на изгорената книга "Люти чушки".
Пътеводители във вашето странстване из историята и литературата ще бъдат Росица Чернокожева и Кин Стоянов.
Габрово, 12 май 2022 г., от 18 часа в Дома на хумора и сатирата. Вход свободен.
--
За "Просто живях...". Литературна анкета с Радой Ралин
Литературната анкета с Радой Ралин "Просто живях..." на издателство „Боян Пенев“ е много ценна и интересна от психографска и дори психоаналитична гледна точка. Тук е целият душевен свят и на анкетирания Радой Ралин, но и на анкетиращия Вихрен Чернокожев. Тук двамата разкриват своя интелект, своята чувствителност, своите усети, своите идеи. Тук са две личности в един доверителен диалог. Радой Ралин - изключително широко скроен, винаги с ясна гражданска позиция, с неговата житейска и творческа Одисея, и Вихрен Чернокожев - ерудиран и почтен, с не по-малко дързост към предизвикателствата.
Това е анкета, която се чете на един дъх; захванеш ли я - няма оставяне. Това е "възстановка", представителна извадка на няколко поколения живот. Тя би могла да бъде повод и за по-сетнешни литературноисторически и психографски изследвания.

Светлана Михайлова, Връзки с обществеността в Музей "Дом на хумора и сатирата"

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото