Рачо Ковача е Етърската му невеста посрещат гости на Габровския Карнавал

Водеща! <p>Година след сватбата! Рачо Ковача е променен. Улегнал е.</p>
640-420-obiaviha-kasting-za-bulka-na-racho-kovacha-1786.jpg

Година след сватбата! Рачо Ковача е променен. Улегнал е.

Година след сватбата! Рачо Ковача е променен. Улегнал е. Грубите думи вече не са част от ежедневието му. Клиентелата му се е увеличила. Всеки хвали майсторлъка на Рачо. Той е един наистина успял мъж. И както е известно, зад всеки успял мъж стои една амбициозна жена.

Година след сватбата! Булка Рачовица е променена. Мълчалива е. И как иначе, след толкова време гувеене пред свекър и свекърва! Звънкият й смях се чува по-рядко. Очите й обаче отново са усмихнати. И все така игриво святкат. Знае, че само да ги завърти и главата на Рачо също се завърта. Булка Рачовица не говори. За една година е разбрала, че мъж с думи не се управлява. Кимване с глава, въпросително повдигане на вежда, насочен в правилната посока поглед – това са жестовете, с които тя успява да се наложи, без да влиза в сблъсък с волята на Рачо.

Година след сватбата! Хората все така тачат Рачо Ковача. Има и други майстори, но никой не може да се мери с него. Няма да го кажат, но идват в ковачницата не само заради рачовия майсторлък. Може пък булка Рачовица да се мерне наоколо, тя радва окото и пълни душата.

Година след сватбата! Рачо е разбрал какво кара хората да идват. Затова става все по-чевръст майстор и все по-добре пази булката си. Все пак в Габрово майсторите са много.

Рачо Ковача е променен. Булка Рачовица – също. Габровци са си същите. Роднините на младото семейство тази година ще ходят на „Млада булка”. И тъй като Рачо Ковача, а вече и булката му, са символи на Габрово този местен обичай ще бъде публичен. Рачо Ковача си взе Етърска булка. Затова ЕМО „Етър” се представя в Карнавалното шествие днес с пресъздаването на обичая „На гости на млада булка”. Рачо и Рачовица ще посрещат гостите си на движеща се в шествието платформа. Около тях, разбира се, ще има препускащи коне. Гостите ще носят дарове. Ех, какви ли дарове са подготвили стиснатите габровски роднини на младото семейство? Всеки ще може да го разбере, стига да стане част от Карнавала в Габрово. Началото е 18:00 часа. Шествието ще премине по следния маршрут: бул. „Априлов” (НАГ), пл. „Възраждане”, ул. „Скобелевска”, ул. „Брянска” и ще завърши на кръговото кръстовище до Консултативна поликлиника. Изберете своето място и ще видите символа на Габрово – Рачо Ковача, който посреща роднини по обичая „На гости на млада булка”. Ако сте част от шествието, дано сте по-близо до платформата с Рачо и Рачовица. Няма спор, ще бъде интересно.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни