Проф. Пимпирев и Иглика Трифонова ще представят в Дряново книгата "Христо Пимпирев. Антарктическият стопаджия"

Iglika-Triefonova-i-prof.-Pimpirev
Иглика Триэфонова и проф. Пимпирев

На 15 септември проф. Христо Пимпирев и Иглика Трифонова ще представят в Дряново книгата "Христо Пимпирев. Антарктическият стопаджия". Заповядайте от 17:00 ч., в Ритуалната зала на Община Дряново.

Училищното настоятелство при СУ "Максим Райкович" и Община Дряново организират събитието във връзка с началото на новата учебна година и с едно ценно дарение, направено по случай 25-та годишнина на настоятелството.

Елате и научете повече за тази любопитна история и чуйте още куп интересни разкази от проф. Пимпирев и Иглика Трифонова!

* * *

Над 230 цветни фотографии има в "Антарктическият стопаджия" - книгата на Христо Пимпирев, която излиза по повод неговия юбилей в съавторство с Иглика Трифонова.

В книгата се преплитат текстовете и снимките на Иглика Трифонова, като очевидец, със спомените, обобщенията и сравненията на Христо Пимпирев по отношение на първите експедиции преди 30 години и днешните. "Усещането, че тази биография е писана на път, на завет, в трюма на кораба или сред бялата пустош на Антарктида, съпътства читателя от първата до последната страница и го кара да се чувства пътешественик и част от екипа на харизматичния и винаги усмихнат учен.

Наричат го "почти Магелан", "Шакълтън, Скот и Амундсен в едно", но той се възприема за антарктически стопаджия", допълват издателите.

* * *

Проф. Христо Пимпирев е учен, геолог, Директор на Националния център за полярни изследвания. Автор е на 12 книги, 7 документални филма и над 250 публикации в реномирани български и чужди списания.

Той е и първият българин, развял българското знаме на Южния полюс, като част от състава на международна експедиция, посветена на 100-годишнината от достигането на Южния полюс от Руал Амундсен и Робърт Скот.

Иглика Трифонова участва в пет експедиции до Антарктида, а от 2022 г. е включена в световна класация на стоте жени в полярната наука.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото

Следвай ни