Продължава строителството на обхода на Габрово, тунел ще има!

Продължава строителството на обхода на Габрово, тунел под Шипка ще
Продължава строителството на о
Продължава строителството на обхода на Габрово, тунел под Шипка ще има. Това е заявила министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева в Шумен, където е била на оглед на областната пътна мрежа, съобщиха от пресцентъра на МРР.

Проектите, които са от важно значение за Габрово, са били обсъждани във връзка с решението на петчленния състав на Върховния административен съд, който отхвърли окончателно жалбите срещу трасето на тунела под Шипка, подадени от граждански инициативни комитети.
„Върховният административен съд потвърди Оценката за въздействие на околната среда, която дава зелена светлина за строителството на обходния път на Габрово и тунела под Шипка“ - заяви министър Терзиева. 
Тя потвърди дадената от нея информация при посещението й в Габрово, че апликационната форма за Западния обход на Габрово и тунела под Шипка ще бъде допълнена, за да се внесе за окончателно одобрение от Европейската комисия. 
Министър Терзиева припомни, че Докладът за оценка на въздействието върху околната среда за обхода на Габрово е обжалван от екологични организации, заради което изпълнението на обекта е било временно спряно. 
„Решението на ВАС е окончателно и ние можем да продължим изпълнението на обхода на Габрово - заяви министърът. - Опозицията твърдеше, че сме провалили проекта, че са ни върнали апликационните форми поради некадърност и липса на експертност. Просто трябваше да изчакаме решението на съда. Решението излезе и е в наша полза. Продължаваме със строителството на обхода на Габрово и тунел под Шипка ще има. Това е един от приоритетните обекти за правителството” - категорична бе Десислава Терзиева.
Припомняме, че за рехабилитацията и строителството на Обхода на Габрово има предвидени средства по ОП „Транспорт“ за периода 2007-2013 година и избран изпълнител чрез проведена обществена поръчка. 
До момента е направена рехабилитация на Първия етап на обхода. Ремонтните работи на Втория етап бяха спрени с Акт 10 през месец декември 2013 г. заради отчуждителни дейности на имоти по трасето Поповци-Чехлевци. 
„Строителството на втория етап ще бъде размразено, за да бъде завършен, а трасето на трети и четвърти етап е функция по решението на съда по ОВОС, защото еколозите обжалват не само процедурата по ОВОС, но и трасето, което е предвидено“ - заяви в началото на април в Габрово инж. Стефан Чайков, председател на агенция „Пътна инфраструктура“, който заедно с министър Терзиева даде старт на рехабилитацията на пътя  Габрово-Трявна. Шефът на АПИ разсея съмненията, че парите за обхода ще бъдат пренасочени за други проекти.
„Парите продължават да си стоят резервирани по ОП „Транспорт“. И ако ВАС отсъди и на втора инстанция, както стана и на първа, в полза на АПИ, продължаваме активната работа по проекта по етапната връзка 1-5. Тунелът под Шипка е предвиден за следващия програмен период. В тази връзка ще кажа, че в момента тече срокът за обжалване за избора на  изпълнител на изготвянето на Разширен идеен проект на тунела. След това ще подпишем договора за действителната работа по изготвянето на проекта, който да бъде основа на бъдещото изграждане на тунела“ - даде дума в началото на април инж. Стефан Чайков.
Вчера от пресцентъра на МРР уточниха за „100 вести“, че допълването и изпращането на апликационната форма на проекта за тунела под Шипка за одобрение в Европейската комисия е в задълженията на управляващия орган на ОП „Транспорт“. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни