Представят „Строи се монумент” на 24 ноември в Габрово

Stroitelrstvoto-na-dom-pametnika-na-Buzludzha
Строителрството на дом-паметника на Бузлуджа
Представяне на албум с фотографии на Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян на 24 ноември от 18:00 часа в Музей на хумора и сатирата, съобщи Светлана Михайлова, Връзки с обществеността в Музей „Дом на хумора и сатирата“.

По случай 41-та годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, който бе на 23 август, излезе фотоалбумът „Строи се монумент”. Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18:00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян, и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбума издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1441 м до 1432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метеорологични условия особено през зимата и конструктивната сложност проектът е отнел повече от седем години (януари 1974 г. – август 1981 г.).

По време на осемгодишното използване на паметника той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация. Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто „Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми. Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото