Представят книгата „Бившите хора" на концлагерна България" на 11-ти в Габрово

Водеща! Premierata-v-Gabrovo-sche-e-na-11-mart-(ponedelnik)-ot-17-30-ch-v-Interaktiven-muzei-na-industriyata
Премиерата в Габрово ще е на 11 март (понеделник) от 17:30 ч в Интерактивен музей на индустрията
Книгата на Мартин Иванов ще бъде представена на 11-ти в Габрово

Община Габрово и Държавен архив – Габрово канят габровци на представяне на най-новата книга на доц. д.н. Мартин Иванов “Бившите хора”. 

Мартин ИвановПремиерата в Габрово ще е на 11 март (понеделник) от 17:30 ч в Интерактивен музей на индустрията. 
Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани след 9 септември 1944 г. от комунистическите власти, е подробно изследвана в приносното издание „Бившите хора“ на концлагерна България“ от доц. Мартин Иванов.
Този впечатляващ в детайлите и прецизността си научен обзор се старае да даде думата на свидетелства отоцелелите „бивши хора“, огласявайки колкото се може по-пълно техните насилствено заглушавани досега гласове.
В изданието е отразен периодът на половин век гонения и дискриминация, в който по различни методи се отнема социалният, икономически и политически статус на поколения „недоубити буржоа“. Половин век, в който държавата се превръща в истински затвор за стотици хиляди наши сънародници.
С помощта на триста и девет интервюта и мемоарни разкази, шестдесет и две ex-post биографични реконструкции, излъчени в предаването „Джинс“ по БНТ и работа с документите на архивите на ДС, изследователят проследява веригата от събития по изкореняване в социален, а до голяма степен и в чисто физически смисъл на до деветосептемврийските елити и последвалата тяхна трудна адаптация в рамките на Народната република България (НРБ).
„Бившите хора“ на концлагерна България“ от доц. д.н. Мартин Иванов е безпощадна хроника на времена, в които неизброими животи се оказват в железния и безмилостен юмрук на властта, и разглежда в дълбочина и аналитично една от най-травматичните и дълго премълчавани теми в българската история.
 Мартин Иванов е автор на над 150 научни публикации и 9 монографични изследвания върху икономическата и социалната политика на България от 70-те години на ХIХ в. до наши дни. С Габрово го свързват не само научните му интереси към стопанското минало на селището, но и работата му като хоноруван преподавател ТУ в периода 1999 – 2004 г.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни