Празникът на Ловнидолската тиква - 4 октомври лето 2018

Топ новина! Praznikat-na-Lovnidolskata-tikva---4-oktomvri-lеto-2018
Празникът на Ловнидолската тиква - 4 октомври лето 2018

Казват, че «Балканът раждал хора, а полето тикви»! Българската пословица навярно иска да подскаже, че истинските хора се раждат в Балкана, а тиквата, тиквата… тя винаги е била олицетворение на глупав, недодялан човек! Но я го вижте Ловнидол, селото е почти в Балкана, легнало е срещу планината Стражите, климатът му планински, хората му хубави, а колко тикви са се натаркаляли по градините… Жлътнали се самотни сред вече почти почти почистените градини, чакайки да откраднат и последните слънчеви лъчи.
Тиквата - за нея няма лирически стихотворения, за нея винаги се е говорило с някаква насмешка «Ей, не ти увира тиквата». Но в началото на 20-ти век Севлиево решава да обърне нещата, признава тиквата за своя емблема и даже шеговито севлиевци започват да наричат града Тиквенбург и да си мерят колко са изкривени палците им,  че да могат да ядат с палец печената тиква.
Печената тиква, тя е удостоена и с разказ от Елин Пелин, в който писарят Добродушко се отказва от печената тиква при областния управител, за да не си помислят, че той е от село. А след това всяка нощ я сънува тази печена тиква.
Но да се върнем към Ловнидол- тъй като по градините са се народили тази година много тикви, и тъй като искаме да участваме в Празника на тиквата, който се организира винаги в Севлиево по време на есенния панаир, решихме да си организираме «Празник на Ловнидолската тиква». Обявихме го пред живущите в селото, нагласихме изложбените маси и стопаните на тиквите започнаха да ни носят една след друга все по-хубави и по-хубави кръгли, продълговати и декоративни тикви. Предложихме награди и за най-вкусно тиквено изкушение.
Е, най-тежките тикви трябваше да ги докараме с колите, а как ги вдигнахме до пенсионерския клуб, само ние си знаем. Но и този път, както при Деня на градинаря масите са напълниха бързо, бързо, а най- тежките «лелки» трябваше да останат на пода.
Избрахме си комисия - хора учени, и едновременно селяни, хора вещи по тиквените въпроси- Милена Иванова, председател, и членове Цоньо Митев и Цветана Караколева.
А ето и победителите в четирите направления – кръгли, цигулки, декоративни и тиквени изкушения.
И така в направлението «кръгли» класацията за най-голяма тиква оглави Стефан Йовков - 46,300 кг бяла тиква балка. Призът за най-малка тиква грабна Иванка Стойнова – с току що завързало тикве, което не разбира, че няма шанс  вече да узрее.
Най- красива- Генка Маринова- нейната красавица беше си облякла такава празнична премяна, ту зелена, ту ярко жълта!
Раздел цигулки:
Най- голяма – Тодорка Михова, нейната тиква се отличаваше толкова със своите размери, че нямаше и нужда да я теглят;
Най- малката – на Красимира Стоянова- тази тиквичка беше толкова умна, че разбирайки, че няма време да расте, беше узряла мъничка, жълтичка и много красива
Най- дългата тиква- на Донка Станчева- дели 90 сантиметра цигулка, то виола, а не цигулка.
Раздел декоративни: В тази категория всички заслужаваха награди, защото всички бяха от прекрасни, по- прекрасни:
Най- интересните тиквички- на Гергина Колева Георгиева, бяха като 2 НЛО, слезли заедно на земята
Най- голяма – на Венка Петрова, тази декоративна тиква се беше изхитрила да порасте в градината между големите балки тикви;
Най- малка – На Райко Христов- мъничка, че едва я държиш с два пръста, с празнично зелено бяла рокля чак до глезените.
Раздел тиквени изкушения:
Най- вкусно – пита с тиква на Пенка Недкова Балджиева
Пак за най-вкусно- сладко от тиквички- на Пенка Маринова
Най-красив сладкиш – на Генка Маринова.
 За всички призьори бяхме подготвили малки награди, връчихме ги и бързо, бързо престъпихме към изяждане на приготвените сладкиши от тикви!!
 Всички призьори, и всичките ни декоративни тиквички изпращаме на Севлиевската изложба на Тиквата.
 А ние оставаме с празничкото настроение и в очакване на Севлиевския панаир.
 Селскостопанската година отива към своя край- почти всичко от градините е прибрано, мазите са напълнени с буркани! Време е за веселба! Време е за панаир!

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни