Правителството: Невъзможно е машинният вот на гражданите да бъде подменен

Топ новина! Tova-e-kod-t-za-mashinite-za-glasuvane,-koito-predizvika-politicheski-skandal-dnes
Това е кодът за машините за гласуване, който предизвика политически скандал днес
Брифинг в Министерски съвет и изявление на премиера от Брюксел след скандала с машините

Невъзможно е вотът на гражданите да бъде подменен, ако гласуват с машини на предстоящите местни избори. Според сега действащия Изборен кодекс машините на практика са принтери – веднага след гласуването избирателят получава разписка, на която вижда за кого е дал гласа си.

ова заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на електронното управление Александър Йоловски. „Сигурността се гарантира от две неща: всеки гражданин може да свери дали неговият личен вот съвпада с разписката, а освен това всички разписки се преброяват ръчно от членовете на секционната избирателна комисия, с оглед на което на практика не съществува каквато и да е възможност вотът на гражданите да бъде подменен“, поясни министърът.

как се появи съмнение в машинното гласуване

ИТН, на база документ от ДАНС, обвини зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов в манипулация на машините за гласуване на изборите. Паралелно с това редица парламентарни формации - ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН, обявиха, че изборите вече са компрометирани и настояха Централната избирателна комисия (ЦИК) да отмени машинното гласуване.


За да разсее всички възможни съмнения, Александър Йоловски. изброи действията, извършени досега от Министерството на електронното управление (МЕУ). „Всички те бяха публични“, подчерта министърът. На 9 октомври т.г. чрез жребий със софтуерен генератор на случаен принцип бяха изтеглени серийните номера на осем машини за гласуване, които преминават през процес на удостоверяване. Участваха експерти от Българския институт за стандартизация (БИС) и Българския институт по метрология (БИМ), присъстваха представители на политически партии и журналисти.
На 13 октомври т.г. МЕУ, БИС и БИМ утвърдиха Методиката за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс.
На 20 октомври т.г. експерти от Централната избирателна комисия (ЦИК), в присъствието на представител на изпълнителя на обществената поръчка „Сиела Норма“ АД, извършиха в контролирана среда т.нар. доверено изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване на местния вот. В процеса се включиха представители на четири парламентарнопредставени партии. Там е генериран криптографският ключ (т.нар. хеш код), с който се подписва софтуерът. Той е заключен с ключ, генериран с паролите на трима от членовете на ЦИК от квотите на различни партии. Самият ключ се съхранява на лаптоп в касата на ЦИК. Паролите на тримата членове на ЦИК са били въведени на място веднага след приключването на довереното изграждане и лично от всеки един от тях. Това гарантира, че на машините не може да се инсталира произволен софтуер, който да променя резултатите.  
Полученият софтуер е инсталиран на всички машини от изпълнителя на обществената поръчка „Сиела Норма“ АД. Те вече са разнесени по избирателните секции. След генерирането на хеш кода той беше показан публично и на медиите. Публикуван е и в сайта на МЕУ. 
На 23 октомври т.г. в присъствието на експерт от „Сиела Норма“ представителите на регистрираните партии и коалиции са получили в защитена среда пълен достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване. Ръководителите на екипи от удостоверяващите институции са запознали партиите с основните изводи от досегашната си дейност по процеса по удостоверяване на машините. Присъстващите са получили отговори на поставени от тях въпроси, свързани със софтуера, който ще бъде използван на предстоящите местни избори. След приключването на процедурата всички използвани за прегледа на кода носители на информация са били унищожени от представител на Държавна агенция „Национална сигурност“. 
Със заповед от 19 септември т.г. министър Йоловски е възложил на своя заместник Михаил Стойнов да упражнява всички права и задължения на държавата, свързани с удостоверяване на съответствието на доставените машини за гласуване с изискванията на Изборния кодекс.

Изявлението на премиера пред журналисти в Брюксел

Целият шум около видеозаписа, направен при машина за гласуване, има за цел отново да постави под въпрос машинния вот. Всъщност в този случай става дума за документиране на проверка на машините, което е задължително според вътрешните правила на Министерството на електронното управление (МЕУ) за дейностите, свързани с машините за гласуване. Записът е част от документацията за извършените тестове. „Така че от цялата информация, която имам, няма абсолютно нищо притеснително. Вотът по никакъв начин не е компрометиран“, коментира премиерът акад. Николай Денков пред журналисти в Брюксел.

Той припомни, че всеки гласоподавател може да провери за кого е гласувал върху разписката от машината, преди да я пусне в урната, а после тези „билети“ се броят ръчно. Сигурност дава също фактът, че кодът в машините е заключен с паролите на трима членове на Централната избирателна комисия (ЦИК). Без ЦИК по машините нищо не може да се промени. „Има много шум, но малко съдържание в това, което се представя като обвинения“, обобщи министър-председателят.

Според него е очевидно, че опозицията много иска да използва ситуацията за нов опит да събори правителството. Освен това „ГЕРБ и ДПС отдавна искат да премахнат машините, така че може би за тях това е един удобен начин това да се случи.“ 

Акад. Денков със сигурност би искал да гласува с машина. „Винаги съм гласувал с машина, откакто те са разрешени - по-лесно и по-удобно е. Аз вярвам на машините“, категоричен беше премиерът.

В отговор на журналистически въпрос той заяви, че за евентуална оставка на заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов ще се мисли след проверката, която трябва да се направи по случая. „Ако тя покаже, че е нарушил някакви правила, той ще бъде освободен“, каза министър-председателят.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Избори

Към началото