Потоп в областта, най-тежко пострада Дряновско

Река Дряновска наводни над 60 сгради, има три пропадания на
Потоп в областта, най-тежко по
Река Дряновска наводни над 60 сгради, има три пропадания на пътя Дряново-Трявна, жп линията Дряново - с. Царева ливада е затворена

Няма жертви и бедстващи хора в Габровско след трагичната вечер на 19 юни, обобщи вчера ситуацията в региона областният управител Николай Григоров. Най-тежко е положението в Дряновско, където в 17,50 часа същата вечер е обявено бедствено положение. То продължава и към момента.
Обилните дъждове и прелелите дерета извадиха Дряновска река от коритото й и тя заля част от с. Царева ливада и Дряново. „Наводнени са мазите и приземните етажи на 10 къщи в с. Царева ливада. Асфалтовата настилка на улиците му е разбита и е частично непроходима за движение на МПС - съобщиха вчера от Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия. - В 17,50 часа река Дряновска излезе от коритото си по цялото поречие на територията на град Дряново. Наводнени са 50 къщи, складови помещения на фирма „Боряна Груп”, фирма „Чех” - с. Соколово, „Юропиън хаус оф бест”, бивша сграда на фирма „Колю Фичето”, Спортна зала, хотел „Каса Волей”. В района на Дряновския манастир река Андъка излезе от коритото си и заля ресторант „Андъка”, разрушени са два пешеходни моста, наводнено е бунгало на къмпинг „Стринава”. Стадионите в град Дряново и село Царева ливада са залети.
Наводнена е жп гара Дряново, участъкът Дряново - Царева ливада е непроходим, пътниците се извозват по съответните направления с организиран транспорт. 
Активизирано е свлачище по третокласен път Дряново - Трявна, в района на с. Бочуковци, което е разчистено. Разрушен е мостът преди село Искра. В района на Дряновския манастир са активизирани свлачища. Язовирите на територията на община Дряново преливат през преливниците, но няма опасност за скъсване на язовирни стени.“
В момента на бедствието всички мостове по поречието на реката са били запушени с огромно количество дървесна маса, което е довело до излизане на реката от коритото. „Екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението при бедствия и аварии“ успяха със специализирана техника да ги разчистят, което върна реката обратно в коритото и водата от засегнатите улици и къщи започна да се отдръпва и спада. Веднага след този момент започна отводняването на около 50 къщи в град Дряново, намиращи се по поречието на реката. В 20 часа пет екипа на ОУПБЗН - Габрово бяха мобилизирани на територията на община Дряново, в 21,30 часа започна отводняване на жилищните сгради, като четири екипа на ОУПБЗН бяха локализирани в град Дряново и един екип - в с. Царева ливада“, допълниха от щаба. Отводняването е продължило до 2,30 часа. Пожарна, полиция и доброволци помагаха и вчера за разчистването.
Вчера в 17.15 часа кметът на Дряново отмени бедственото положение в общината.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни