Половин Габрово върви пеш, само 6% - с автобуси

<p>Привличането на повече пътници е най-големият проблем и предизвикателство пред
Половин Габрово върви пеш, сам

Привличането на повече пътници е най-големият проблем и предизвикателство пред ръководството на „Общински пътнически транспорт“.

Извода направи пред местния парламент управителят на дружеството Екатерина Караколева. Позицията си тя защити с представяне на годишен счетоводен баланс на „Общински пътнически транспорт” ЕООД - Габрово за 2014 година, заедно с всички други съпътстващи документи за цялостната финансова дейност на дружеството. Беше представена и информация за дружеството, с анализ на стопанската дейност и икономическите резултати за 2014 година на „Общински пътнически транспорт” ЕООД - Габрово. Отчет за изпълнение на инвестиционна програма за 2014 година и инвестиционна програма за 2015 година.
„Сравнително добро е финансовото стабилизиране на дружеството. Много е тревожно намаляването на пътниците в градския и междуградски транспорт“ - определи най-важният проблем, който влияе и на финансовото състояние на дружеството, Екатерина Караколева.
Демографският срив в общината, липсата на нови, по-комфортни автобуси и липсата на средства за подновяването им, заради покриване на стари задължения, нелоялната конкуренция на маршрутките са част от причините за този проблем.
„Дружеството е изправено пред много предизвикателства в една несигурна икономическа обстановка. Борбата за градския транспорт продължава.
Трябва да благодаря на ДАИ, който помогна в последните месеци с контрола в пиковите часове на маршрутките. Това си е голям проблем пред дружеството, но решението не е на местно ниво, просто е въпрос пред законодателните органи. Трябва да се сменят изискванията към тези таксита. Но не са само те факторите за намаляване на пътниците - ползването на личните автомобили също е много голям проблем.
Социологическо проучване във връзка с подготовка на проекта за Интегриран градски транспорт на Габрово сочи, че 21.6% от населението на града използва лични автомобили, 56% върви пеш, 16.4% използва таксиметрови услуги и само 5.4% използва градски транспорт - представи още причини за намаляване на пътниците в градския транспорт Екатерина Караколева, като наблегна на факта, че тези 16.4% съвсем не отразяват хората, които ползват таксита на повикване. - Всички знаем, че става въпрос за маршрутките. Но изборът е на гражданите. Те сядат в тях, въпреки че не получават билет, който да ги застрахова, но така са преценили“ - коментира управителят на „Общински пътнически транспорт“ Екатерина Караколева.

Тя заяви, че решаването на проблема е заложен в бизнес-програмата на дружеството.
„В Бизнес-програмата са заложени цели с участието на дружеството които с помощта на Община Габрово в европейски проект, тъй като дружеството не може да отдели собствени средства а инвестиции. Направена е оценка на риска и разработения маркетингов план е съобразен с него. Най-голямото предизвикателство на дружеството остава привличането на повече пътници, ползващи услугите на градския транспорт, като това може да стане с повишаване комфорта на пътуване, лесен достъп и системата за информация на пътниците. А всичко това е свързано с доставката на нови автобуси. Такива очакваме да бъдат доставени по европейски програми. Предстои Общината да кандидатства с проект за Интегриран градски транспорт. Винаги съм казвала, че хубавите неща стават бавно“ - представи проблемите в Общински пътнически транспорт и начина за решаването им управителят на дружеството Екатерина Караколева.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото