Политическият егоизъм и бюрокрацията също имат дял във водната криза

Топ новина! Dragovir-Stoinev
Драговир Стойнев
коментира Драгомир Стойнев блокирания пуск на язовир “Студен кладенец“ в село Добромирка

Държавата трябва да каже защо се бави въвеждането в експлоатация на язовир „Студен кладенец“ в село Добромирка. На техническо ниво язовирът е готов за експлоатация, всички ремонтни дейности са приключили. Забавянето идва от чисто административни процедури, за които е отговорно МРРБ. Това каза водачът на листата на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. 
Според него язовир „Студен кладенец“ е конкретен пример как добрите модели за държавна подкрепа стават жертва на политическата нестабилност и бюрократични тежести. 
От 2018 година язовирът е предаден на държавата. Тогава Общински съвет в Севлиево взема решение за безвъзмездно прехвърляне на държавата на правото на собственост именно защото Общината няма средства и възможности да ремонтира и поддържа съоръжението, което е в предкритично състояние в изправност. Това припомни Драгомир Стойнев. „Ремонтът е приключил, но бюрократичното забавяне „отгоре“ явно не е приключило“, коментира той. 

Драговир Стойнев в Севлиево 

Стойнев обяви, че е бил сезиран за проблема от общинския съветник от „Будно Габрово“ Пепа Сомлева.
Парите за ремонта на язовир „Студен кладенец“ са изхарчени, съоръжението не работи заради неуредици в МРРБ, въпреки че пускането му ще освободи воден капацитет – това са фактите. Язовирът е само брънка от целия проблем с безводието в региона, смята Стойнев. 
„Който и да обещае да реши проблема с безводието в Севлиевско и Габровско, ще прекали“, смята Стойнев. 
Стойнев смята, че реалността изисква взаимодействие между Областна управа, общините в Габровско, ВиК асоциацията, която по документи трябва да е активен субект, ВиК дружеството в Габрово и общинския оператор в Севлиево, МРРБ, Министерство на икономиката.  
„Само взаимодействието между всички изброени може да даде работещи решения. Тук аз виждам и ролята на представителите на региона в Парламента, трябва да имаме обща посока и чрез политическите си правомощия да накараме тази система да се задвижи. Досега това не е правено. В този смисъл мога да кажа, че политическият егоизъм наистина води до суша“, допълни Стойнев.  
Той смята, че е много важно взаимодействието между представителите на Габрово в Народното събрание и общинските съветници. „Това е механизъм бързо да се изчистват застоели проблеми, които на някой в голямата политика може и да му изглеждат малки, но за хората по места не е така. Зависи от аршина, а аршинът на БСП е този на хората“, каза още Стойнев. Според него представителите на БСП в местното самоуправление имат потенциал, който ще бъде използван по-ефективно. 
* * *
Текстът е предоставен от предизборния щаб на БСП съгласно договор за отразяване предизборната кампания на коалицията.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Избори

Към началото

Следвай ни