ПМГ финализира петгодишния проект "Обичам моето училище"

Direktor-t-na-gimnaziyata-g-zha-TSvetana-Kyumyurdzhieva-predstavi-rabotata-po-realiziraneto-na-proektnoto-zadanie
Директорът на гимназията г-жа Цветана Кюмюрджиева представи работата по реализирането на проектното задание

Вчера Природоматематическа гимназия “Акад. Иван Гюзелев”- Габрово бе домакин на тържество за финализиране на проект “Обичам моето училище”. Той е реаризиран от благотворителна организация “LightScorse” в продължение на 5 години (2018-2023 г.) в три етапа с участието на специалисти по дизайнерски интериор.  Формирани са и доброволчески групи  от ученици, учители и родители.
Събитието уважиха създателите на организацията - семейство Артър и Албена Спърлинг и екипът, работил по изработването на нов интегриран вътрешен дизайн на училището. Мария Башева - областен управител на област Габрово, Невена Минева - зам. кмет на Община Габрово, Георги Маринов - началник на РУО - Габрово, Севдалина Ненкова - директор на Дирекция “Образование и социални дейности” при Община Габрово, Полина Тихова - секретар на Община Габрово, г-н Димитров - председател на Обществения съвет, представители на Училищното настоятелство и родители са гостите, които подкрепиха ученическата и учителската общност в случването на необичайното тържество. Те са посрещнати по стар народен обичай със здравец, традиционна питка и мед. 
    Песента “Моя страна, моя България”, изпълнена от Рая Петкова даде началото на изключително емоционалните и позитивни моменти, белязали тържеството. 

Директорът на гимназията г-жа Цветана Кюмюрджиева представи работата по реализирането на проектното задание като “една кауза”, довела до “изключително голяма промяна  на училищната среда” и изрази благодарността си към всички съмишленици. Картина, изработена от Вяра Пенчева от VIII а клас е подаръка, с който бяха дарени семейство Спърлинг. Народните песни “Лудо младо” и “Слънце грее” в изпълнение на Никол Димитрова и Юлиан Петров (гъдулка) са поздрава към всички, допринесли за създаването на модерна и позитивна учебна среда. Ученици от 12 клас подариха на присъстващите стихотворението “България”. А презентация, изработена от ученици, разказва за етапите на проекта, запозна гостите с важните моменти от промяната, настъпила с училищните стаи и коридори с реализацията му.
Албена и Артър Спърлинг заедно с г-жа Кюмюрджиева прерязват символично лентата за приключването на проекта и общественото представяне на резултатите от него. С наричания по стар народен обичай Албена Спърлинг изрече пожеланията - “Нека в това училище има много здраве, много успехи и сбъднати мечти. Да бъде!”. 
Гостите разгледаха коридорите, учебните стаи и обособените кътове на 4-те етажа в училището, разговаряха с ученици и учители. Утвърди се мнението, че в резултат на успешната реализация на проекта “Обичам моето училище” днес гимназистите-природоматематици се учат в съвременна, естествена и уютна работна среда, повишават мотивацията си да бъдат заинтересовани от изучаваните учебни предмети, да създават екипност и приятелства с учители  и родители, между самите тях.


Учители от „Акад. Иван Гюзелев"  - вдъхновени от "Обърната класна стая"

    Методът „Обърната класна стая“ е един от акцентите в обучението, който спомага за ефективното управление на учебния процес и допринася за мотивиране на учащите, посредством активното им включване и размяна на ролите. Това видяха учителите от Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“- Мария Попова, Габриела Стоянова, Росита Панева, Ванеса Пенева, Никола Атанасов и Христо Христов,които взеха участие по Еразъм+ в обучителен курс за подобряване процесите по ефективно управление на класната стая, чрез придобиване на нови знания и умения, който се проведе в Дъблин, Ирландия. Домакините от обучителната организация „EUROPASS Teacher Academy“ представиха нови инструменти за преподаване и работа с учениците по модела на „обърната класна стая“.
Професионалното организиране и провеждане на обучителния курс бе проверено от образователния консултант Хелън Калаган. Лекторът демонстрира ефекта от подхода, чрез примери от богатата си практика и практически занятия с обучаемите.
Международното сътрудничество и споделяне на добри практики с колегите от  Испания, Португалия, Германия  и Камерун провокира и мотивира педагозите да търсят общото в образователните системи на различните държави и да търсят решения за предизвикателствата пред тях. 

Неразделна част от престоя в Дъблин бе опознаването на местната култура и посещението на културни обекти, като една от световните туристически дестинации.
    Обмяната на опит освен повишаване на квалификацията на експертите допринася и за сплотяване на екипа, създаване на усещане за принадлежност към институцията и желание за развитие и усъвършенстване.
След реализирания обмен учителите споделиха наученото с педагогическия колегия от ПМГ и други училища, като наред с това, предадоха частица от своето вдъхновение и емоции, насърчавайки колегите да повишават своята квалификация и професионална компетентност.
Както казват участващите в обмена: „Престоят ни беше наситен с много полезни с приятни емоции, с придобити нови знания и умения. Срещнахме нови колеги и възможности, с които да допринесем за развитието и имиджа на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Препоръчваме на всеки, който има възможност да стане част от такова приключение“
Обмяната на опит се реализира в рамките на проект  Подобряване процесите по ефективно управление на класната стая, чрез придобиване на нови знания и умения, финансиран по договор за безвъзмездна финансова помощ 2022-1-BG01-KA122-SCH-000070354 по програма Erasmus+ 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от 50 години ПМГ

Към началото

Следвай ни