Пищна карнавална феерия заля Габрово в събота

Топ новина! Pishtna-karnavalna-fееriia-zalla-Gabrovo-v-sabota
karnaval-2019.jpg
Пъстра, весела, пищна карнавална фиеста се вихри в Габрово в събота. Маскирани, празнично облечени хора, изпълниха улиците на града, за всеки имаше изненади и забавления.

Акцентът на празника - карнавалното шествие се изви от Априловската гимназия до Консултативна поликлиника, под аплодисментите на публиката.

Тази година темата на карнавала е "Маски горе". Идеята е да се махнат невидимите маски на сериозността, делника и грижите и хората да се забавляват искрено.

Сценарият е на Иван Минчев. Водещи бяха възпитаникът на Априловската гимназия, писателят Ангел Иванов, автор на либретото на карнавала и магьосника Дани Белев. Гости на карнавала бяха вицепремиерът Томислав Дончев, дипломати, представители на партньорски градове.

В първата част на карнавала по трасето дефилираха най-малките - участниците в детския мини карнавал, националния детски фестивал "Смехоранчета" и детските градини.

Шествието бе открито от кукерска група от Ямбол. Традиционните гости от побратимения белгийски град Аалст и тяхното сдружение "Едно карнавално сърце за Габрово отново предизвикаха аплодисменти за маскарадните си костюми.

По традиция на карнавала беше и фигурата на бащата на карнавала Слави Бонев, който запали искрата на карнавалното веселие.

С нетърпение зрителите очакваха да се появи Нейно величество габровската котка, тя бе съпровождана от момичетата от ансамбъл "Габрово". Котката се раздели с опашката си от острата ножица на кмета Таня Христова. Тя, маскирана като Лейди Гага, бе част от картината на Общината и Областната управа "Като две капки боза". Край нея танцуваха Бон Джоуви, Филип Киркоров, Майкъл Джексън, групите "Кис", "Зи Зи Топ".

Две групи студенти на проф. Александър Илиев преминаха по трасето с 30 маски от различни краища на света, всяка със своя специфика и история. Живи статуи, мимове, жонгльори и актьори от Театър "Жар" удивиха с майсторството си , изпълнявайки, етюди, миниатюри, различни атракциони.

Учениците от Първо основно училище "Ран Босилек" бяха патиланци, а тези от Осмо основно училище бяха децата-цветя. Вегани и Хищници се обединиха от общия им образователен дом - Професионална гимназия по туризъм "Пенчо Семов".

Възпитаниците на Априловската гимназия с венециански маски и гондоли поздравиха Габрово от тамошния фестивал, а учениците от СУ "Райчо Каролев" се появиха като клоуни. Досущ като своя патрон учениците от СУ "Отец Паисий се превъплатиха в средновековни писачи. А децата от ОУ "Иван Вазов" бяха тореадори с алени плащове.

Не бяха подминати и наболелите, злободневни теми на Габрово. Градът се е превърнал в трасе за тестове на "Ferrari", което започва от Шиваров мост и стига до Колелото. Пилотът е не кой да е, а кметът Таня Христова. Тя обещава да открие още 17 кръгови.

"Цветята на малката Ида" е наречена картината, в която няколко стилни дами от Общината се разхождат с оригинални светещи с LED - лампи костюми. Говори се, че това е единственият им работен ден в годината.

Друга картина "Габровската общинска лудница" в изпълнение на актьори от Драматичен театър "Рачо Стоянов", бе един безкраен полет над кукувичето гнездо и по гишетата, вдъхновена от романа на Кен Киси "Полет над кукувиче гнездо".

"Таборът отива към небето", така с названието на известния руски филм е озаглавена картината за циганите в Габрово. Подтекстът е, че циганите, които са родени в Габрово са неделима част от местната общност. Затова да махнем маските на злобата и омразата и да покажем истинския си образ на взаимно приемане и грижа, призоваха водещите.

Немалко място бе отделено и на политическата сатира, под прицел бяха политици, министри, дори министър-председателя.

Той "дойде" на карнавала като същински Цезар с лавров венец на главата и известната фраза "Дойдох, видях, победих". Борисов управлява страната, яхнал ту F-16, ту правителствения "Фалкон", който аварира няколко пъти и без малко да катастрофира.

Появи се и Цецо, който обича микрофоните, но повече обича апартаментите си, барабар с личен асансьор. Той казва "Аз съм отдаден на Партията и ще остана в нея до края на живота си. Неговата полиция си го пази, а при тези думи баш Генералът Борисов от напрежение се потеше повече от Веско Маринов.

"Дюна върху дюна няма да оставя", закани се министърът на туризма Николина Ангелкова, облечена като Венера, която вършееше из дивите плажове на страната. И си правеше селфи за социалните мрежи. Въпросът е дали у нас ще остане девствен плаж, преди премиерът да щракне една оставка.

Новата визия за България бе Корнелия Нинова на пилон, а в балета се разпознаваха Кирил Добрев, Таско Ерменков, Кристиян Вигенин. Музиката беше кан-кан, но бързо преливаше в казачок. Слабото място на Червената Мадам е Сергей Станишев.

Синята каска Красимир Каракачанов иска да изчисти Европа от "джендърската сган", а Валери Симеонов се чуди дали да изпълни обещанието си да скочи от бургаския мост, след като ВАС окончателно отмени промените в плана за управление на Национален парк "Пирин". Той стоеше на ръба на моста с окачена на врата релса.

Стана ясно, че България се завръща в Евровизия, ще ни представлява човекът - пръст Волен Сидеров. Той още веднъж се прояви като тъпанар - в смисъл бие барабаните и тъпаните. Вокал бе лорд Евгени Минчев, който гастролира специално от Лондон в Габрово.

Деса Мерцедеса - първата дама се канеше да отбие насред булеварда, да спре трафика и карнавала, за да си напазарува тоалети, като на Мелания Тръмп и Бриджит Макрон. "Цялата държава работи за мен, заслужила съм си го!", пееше нейния любим певец Дейвид Ковърдейл.

Радев и Живков бяха като две капки вода. Единият заби самолета социализма, а другият уж вдигна самолета на демокрацията, но и в двата случая контролната кула е в Москва.

Тереза Мей бе като бостанско плашило, която държи Европа далеч от Острова, където корабокрушенците Робинзон Крузо и Петкан бленуват спасение и завръщане в Европейския съюз. Търпението, храната и ромът им вече свършва, но те намират сили да запеят "Оставяме, оставаме. Великобритания - играта свърши." Господарите на света, Путин и Тръмп бяха облечени като анимационните герои Фред и Барни от "Семейство Флинстроун". А светът изглеждаше като манджа с грозде, която те са забъркали. Дано само термичната обработка не е ядрена, че да ни върне в каменната ера.

Цаним се за домакини на Световното по футбол. Боби Михайлов пиеше марково уиски, а спортният министър Красен Кралев с табелка "Вратът ми е като кокетно стадионче" обяснява, че това ще е първото световно по футбол, за което домакинът няма да се класира. Е, ще чакаме да направят световното не с 32, не с 48, а с 211 отбора, колкото са всички национални футболни федерации във ФИФА. Е, тогава барем ще сме се класирали. Във футболната картина дефилираха и габровските футболни клубове, нали тази година празнуваме 100 години футбол в Габрово.

Карнавалът завърши така както и започна - с кукерската група от Ямбол.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни