Петър Филипов, ръководител на „Газово разпределителна мрежа“ - офис Габрово на „Ситигаз“ АД

„Без паника, при скъсана газопроводна тръба само звукът е страшен”
Петър Филипов, ръководител на
„Без паника, при скъсана газопроводна тръба само звукът е страшен”

Няма никаква опасност за хора и сгради при случаи като днешния в Габрово, когато кола катастрофира и прекъсна газозахранването на битов абонат, съобщи снощи за „100 вести“ Петър Филипов, ръководител на „Газово разпределителна мрежа“ - офис Габрово на „Ситигаз“ АД. „Може би свистенето при изтичането му, особеният звук, създава паника у хората, но в случаи като този, на открито, няма никаква опасност.
Както неведнъж съм обяснявал, природният газ е по-лек от въздуха, при изтичане лесно излиза навън, а ако има рязко скъсване на голяма тръба, ние имаме начини за засичане на теча. Природният газ не е като пропан-бутана, който се получава основно при преработка на нефт. Пропан-бутанът е по-тежък от въздуха и се наслоява ниско по пода и образува взривоопасни концентрации с въздуха.
За разлика от него, при природния газ, с който „Ситигаз“ борави, има много по-голяма сигурност и няма място за паника и безпокойство. Нашите обекти са обезопасени и сигнализирани. Вярно, поне десет пъти имаме скъсвания по мрежата от машини, работещи по водния цикъл в града, но реакциите са били светкавични. Впрочем и при наши изкопни работи сме късали тръби по водния цикъл, така че сме квит и имаме разбирателство.“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни