Първи подиум за Стефан Стоев, по-малко от секунда го раздели от победа в Сливен

Топ новина! Stefan-Stoev
Стефан Стоев

Стефан Стоев (АРА Моторспорт) и неговата испанска красавица - болидът Silver car EF10, най после показаха огромния си потенциал. Това стана по време на третия кръг от шампионата по скоростни планински  изкачвания - Планинско „Българка“ край Сливен. След две поредни „нули“ от първите два кръга в Шумен и Благоевград, където не завърши поради едни и същи проблеми с каретата на полуоските на Silver-а, Стефан записа първото си цяло състезание и беше един от двамата най-бързи пилоти по 4200 метровото трасе в местността Абламово.

На практика Стоев се намеси сериозно в битката за първото място в генералното класиране и само нищожните осем десети го разделиха от победата в Сливен. И този път обаче участието му беше почти пред провал. „В четвъртък вечерта разбрахме, че каретата, които ни бяха изпратили испанците, са сгрешени и няма да можем да сглобим колата за Сливен, тоест - отпадахме. След разговори с производителя, ни изпратиха един списък с автомобилите, от които би могло да открием подходящо каре. Екипът се задейства и след като открихме подходящите карета, а това се случи в петък следобед, започна и сглобяването на колата. До вечерта беше готова и пристигнахме в Сливен“, разказа Стефан. В Града на стоте войводи пилотът на „АРА Моторспорт“ не просто участва, а беше най-бърз в два от трите състезателни манша, записа и рекорд на трасето, който обаче в последствие беше подобрен с четири десети от спечелилия Планинско „Българка“ Любен Каменов (Каменов Рали Тим, Мицубиши Лансър Ево 8). За водещия български състезател в планинските изкачвания през последните няколко години това беше първи старт в родния шампионат след пауза от 650 дни и той срещна сериозен опонент в лицето на Стоев и неговия EF10.

Каменов беше най-бърз в тренировките с 02:33.30 минути, Стефан остана втори, на 0.92 секунди от времето на лидера (02:34.22 мин), следван от шампиона за 2017-а Юлиян Телийски (Дунев Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9), Христо Манолов (БАМС, Мицубиши Лансър Ево 9) и Илия Царски (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9). С промяна на настройките на окачването и гумите, брандираните в зелената гама на млечните продукти „Боженци“ Стефан Стоев и Silver car EF10 ставаха все по-бързи с всяко ново изкачване и в първия състезателен манш в неделя габровският пилот оглави класирането с нов рекорд на трасето - 02:30.800 минути. Предходният, поставен преди две години от Каменов, беше 2:32.71 минути. Любен даде второ време в манша - 02:32.270, а трети беше Илия Царски с 02:32.760 минути. Техническите проблеми обаче отново налазиха Silver-а и във втория манш, още на старта, започнаха да не включват правилно предавките. В следствие на това Стоев загуби около три ценни секунди, а Каменов направи корекция в поставения от габровския пилот рекорд и записа 02:30.440 минути. Илия Царски даде второ време - 02:31.770 минути, а Стефан остана трети с 02:33.060 мин. След усилена работа на механиците в бокса, бяха направени промени по превключвателя соленоид и по време на третия манш вече нямаше проблем със смяната на предавките във възходящ ред, но се оказа, че те не включват в низходящ. Въпреки този проблем, пилотът на „АРА Моторспорт“ спечели и третия манш с време 02:32.520 мин. Царски остана втори с 02:32.590 мин, а Каменов завърши трети с 02:32.790 мин. Стефан обаче не успя да навакса изгубеното при второто състезателно изкачване и в крайното подреждане остана на 0.880 секунди от общото време на победителя Любен Каменов. Илия Царски зае третото място.

Това беше първото завършване на тандема Стоев - EF10 този сезон и първи подиум в генералното класиране за габровския топ пилот. „Като цяло съм със смесени чувства. Доволен съм, че завърших, доволен съм и от това, че успяхме да отстраним старите проблеми. Разочарован съм от това, че се появиха нови, които ми отнеха първото място. Надявам се от тук нататък да се представяме все по-силно, а победите ще дойдат, сигурен съм.

Първото място ни прилягаше и в Сливен, но късметът и този път не беше с нас“, коментира Стефан. Още един пилот на „АРА Моторспорт“ записа подиум на Планинско „Българка“ и това беше Николай Ганев (Хонда Сивик). След известно отсъствие от планинския шампионат, Ники направи първия си старт за сезона в Сливен и притисна шампиона и лидер във временното класиране в клас НС5 Павел Шенков (Дианел Рейсинг, ВАЗ 2105).

Ганев записа по-добро време в тренировките и 24-о място в общото подреждане от 55 пилоти. В трите състезателни манша обаче Шенков извади повече скорост. Ганев остана втори в класа и 21-ви в генералното класиране от завършилите 45 състезатели. Чудесното представяне на Стефан Стоев и Николай Ганев донесе трофей и на АСК „АРА Моторсторт“. Габровският клуб зае второто място в отборното класиране от кръга, след „Боила авто мотор спорт“ и пред тима на „Джордан Рейсинг“.

IV-ят кръг от планинския шампионат по автомобилизъм е на 14-15 юли - Планинско „Раховец-Лясковец“.

Снимки: Петър Минчев (MaxPhoto)

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Моторни

Към началото

Следвай ни