Паметна плоча на убитите от Народния съд през 1945 г. предложи Виктор Спасов

<p>Паметна плоча с имената на убитите габровци от Народния съд
Паметна плоча на убитите от На

Паметна плоча с имената на убитите габровци от Народния съд през 1945 г. иска Инициативен комитет от Габрово, каза пред ОбС общинският съветник Виктор Спасов.

„Тази година се навършиха 70 години от убитите без съд и присъда от Народния съд видни българи, сред които и много габровци. Техни близки и роднини искат да им бъде определено място, където да сложат паметна плоча с имената, за да могат да сложат цвете не само на годишнини от тази срамна за българската история дата, но и винаги, когато пожелаят. Тези хора заслужават това уважение и признателност“ - заяви Спасов. Той уточни, че Инициативният комитет има готовност да финансира поставянето на тази плоча и иска само разрешението на Общината и определяне на мястото.
Между 19 февруари и 10 март 1945 г. се провежда така нареченият Народен съд. Подсъдими са 102 души, от които смъртните присъди са за 38. Според съвременници половината от тези 38 души са били разстреляни предварително. Всяка година БДФ-Габрово организира панихида за убитите без съд и присъда габровци.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни