Откриха габровския Парк „Мини Габрово“

Топ новина! Park-t-u-s-zdaden-po-initsiativa-na-NCH--Buditelite-2017-
Паркът у създаден по инициатива на НЧ "Будителите 2017"
В събота по обед в двора на бившето помощно училище „Николай Палаузов“ се вихреха народни хора под звуците на оркестър „Габрово“, а тълпи от габровци напираха да се насладят на макета, който пресъздава улиците и къщите от края на 18-ти и началото на 20-ти век.

Двуметровият макет на стария квартал „Шести участък“ е създаден по инициатива на габровското НЧ „Будителите-2017“, за да запази паметта за миналото на Габрово и да напомня за него. Той е изработен отново от Климент Денчев, който миналата година изработи, отново по проект на НЧ „Будителите-2017“ – „Габрово – 160 г. творчески град“ мини варианти на пет от знаковите за Габрово сгради: едно от чудесата на нашия град „Парахода“ в гората на големия габровски индустриалец и мецанат Пенчо Семов /в която сега се помещава болницата за белодробни заболявания/, неговата вила – завещана за сиропиталище на габровски деца, която от години се руши, къщата на фабриканта Добри Калпазанов, Дома на културата в центъра на града и габровската ЖП-гара.

Габровският историк Петър Тоцев разказа любопитни истории от миналото на квартал Шести участък, както и за сградата на бившето училище „Николай Палаузов“, което вече приюти НЧ „Будителите-2017“.

 

А парка „Мини Габрово“, изобразяващ квартал „Шести участък“ е реализиран по Програма Култура с финансовата подкрепа на Община Габрово, уточниха от НЧ „Будителите-2017“.

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Габрово

Към началото

Следвай ни