От „Тюрингска гора“ посетиха „Централен Балкан“

Gostite-ot-„Tyuringska-gora“-s-tehnite-priyateli-ot-„TSentralen-Balkan“
Гостите от „Тюрингска гора“ с техните приятели от „Централен Балкан“

Представители на Биосферен парк „Тюрингска гора“ бяха на тридневно посещение в новосъздадения Биосферен парк  „Централен Балкан“ в Габрово, съобщиха от пресцентъра на парка. Немските експерти посетиха трите зони на биосферения парк - сърцева, буферна и преходна, в районите на общините Карлово и Павел баня. Програмата им включваше и участие в редовно заседание на Координационния съвет на парка.


Гостите - представители на администрацията на Парка и на сертифицираните му партньори, са представили пред
българските си колеги характеристиките на „Тюрингска гора“, механизмите за управление и сертифициране на
производители и доставчици на продукти и услуги в условията на немското законодателство. Отчитайки факта, че съгласно немските закони категорията „биосферен парк“ е защитена територия с организирано и финансирано от регионалните администрации управление, германските представители са оценили високо инициативата на Дирекция НП „Централен Балкан“ за създаване на нов тип партньорство между 7 администрации за осигуряване на легитимен управляващ орган на новосъздадения български биосферен парк.
Немските представители посетиха резерватите „Джендема“ и „Стара река“ (сърцева зона на Биосферния парк), запознаха се с културно-историческото наследство на Карлово и Калофер, потопиха се в атмосферата на розобера и  розопреработката, насладиха се на кулинарни произведения от задбалканските котловини, информираха още от „Централен Балкан“.
Споделените от гостите впечатления са, че потенциалът на региона на Централен Балкан за създаване на модел за устойчиво развитие е значителен. Директорът на Биосферен парк „Тюрингска гора“ - Йорг Восхаге, изрази надежда, че очаква успешно партньорство с „Централен Балкан“, уточниха от пресцентъра на НП „Централен Балкан“.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Екология

Към началото