От 600 собственици на имоти за отчуждаване по трасето на тунела уведомления са получили 594

<p>Само 6 от общо 600 собственици на имоти, подлежащи на
От 600 собственици на имоти за

Само 6 от общо 600 собственици на имоти, подлежащи на отчуждаване във връзка с изграждане на тунела под Шипка, не са намерени, за да им бъдат връчени уведомленията, съобщи за „100 вести“ депутатът Цветомир Михов. Става дума за имоти на тери

МИНКА МИНЧЕВА


„Тези хора са в чужбина и със съдействието на МВР се търси контакт с тези хора, за да им бъдат връчени уведомленията за отчуждаване на имотите им. Ако не бъдат издирени, има процедура, по която може да бъде създадена специална сметка към Областна управа и там ще бъдат приведени средствата. Така че когато и да си ги потърсят, ще могат да си ги получат“ - обясни Михов. Той отново оцени ползата от приетите промени в Закона за държавна собственост, който не отменя правото на собствениците на имоти, подлежащи на отчуждаване за големи инфраструктурни проекти, но и не спира тяхното реализиране.
„Спокойно мога да кажа, че ако тази промяна не беше направена, можеше да отпишем довеждащото трасе до тунела или т. нар. Западен обход на Габрово. Защото рискувахме да попаднем в безкрайни процедури на обжалване на отчуждителните заповеди и безкрайните съдебни процедури биха поставили под въпрос довършването на трасето на обхода. А вече стана ясно, че до края на тази година сме длъжни да усвоим европейските средства за този участък от проекта „Обход на Габрово с тунел под връх Шипка“ - коментира Михов.
През 2011 г. проектът беше включен в ОП „Транспорт“ за периода 2007-2013 година. Въз основа на това Европейската комисия отпусна 90 млн. лв. за изграждането на довеждащото трасе на тунела, т. е. Обхода на Габрово. Срокът за изпълнение на проекта и отчитане на средствата е 2015 г. При посещението си в Габрово преди седмица вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова заявиха, че до края на годината обходът ще бъде завършен – една доста амбициозна задача, като се има предвид, че тя включва изграждане на най-сложната част от проекта.
„Амбициозни сме, защото всички институции са ангажирани със строителството на този обект. Когато всички работят в едно и са ангажирани с този казус, тогава нещата ще бъдат доведени до край. За съжаление година и половина нищо не се прави за изграждането на трасето – дали от законови пречки или други причини, няма да коментирам. Но е факт, че само за няколко месеца наваксахме едно закъснение от година и дай Боже и времето да е благосклонно към нас и да успеем да го приключим.
Това е най-сложният етап и за неговото строителство са необходими 9 месеца. Затова бързаме с всички процедури, защото чисто технологично за строителството са необходими 9 месеца. Наистина този виадукт ще се изработва по нова технология и ще стане едно красиво пътно съоръжение. Взе се решение докато текат процедурите по отчуждаването на третия етап на обхода, който включва този виадукт, да започне изграждането на четвъртия етап, който не изисква такива процедури, за да не се губи време.
Амбицията ни е този проект да бъде доведен до край. И ще стане! Трябва да спрат всички спекулации по тази тема, защото се виждат действия. Тук няма приказки и обещания, а има реални действия“ - категоричен е народният представител от Пп ГЕРБ Цветомир Михов.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни