ОбС в Габрово стана гарант за успешното завършване на Водния проект и депото, разреши безлихвен кредит за 8 134 000 лева

<p>През август 2013 Община Габрово взе заем от 3 770
ОбС в Габрово стана гарант за

През август 2013 Община Габрово взе заем от 3 770 000 лв. за реализацията на допълнителните възстановителни дейности по уличната мрежа

Местният парламент в Габрово отново стана гарант на Общината за успешното завършване на Водния проект и Регионалното депо за твърди битови отпадъци и даде съгласието си за тегленето на безлихвен кредит от 8 134 000 лв. 

Мотивът за искания кредит са наложените през миналата година финансови корекции на Общината от управляващия орган на ОП“Околна среда“ и спрените за това плащания по двата проекта.
Припомняме, че през 2014 г., всички общини в страната, които изпълняват проекти по ОП „Околна среда“ пострадаха, след като Брюксел спря плащанията, заради открити нередности в управлението на програмата. Отделно на някои от тях бяха наложени финансови корекции, заради съмнения за нарушаване на Закона за обществените поръчки. Община Габрово е една от тях, защото реализира два големи проекта по ОП “Околна среда“ - Интегрирания проект за водния цикъл на Габрово и Изграждане на регионална система за управление на битовите отпадъци.
Независимо от изразената остра реакция на кмета Таня Христова за „несправедливото“ налагане на санкциите, която беше подкрепена и с декларация от ОбС, санкциите не са отменени все още – за Водния проект те са в размер на 3 256 581 лв. и за Регионалното депо за битови отпадъци – 4 877 653 лв. Средства, които са необходими за завършване на проектите в следващите шест месеца и разплащане с фирмите, които са ги изпълнявали.
За решаването на проблема, който не е само на Община Габрово, Министерството на финансите разреши те да теглят безлихвен кредит за компенсиране на спрените плащания, заради наложените финансови корекции.
Възползвайки се от тази възможност, Община Габрово е направила предложение за кредит в размер на 8 134 000. И тъй като за това се иска решението на ОбС, то беше подложено на сериозна дискусия в пленарната зала на проведеното на 29 януари заседание.
„Аз не знам дали тези финансови корекции са несправедливи, защото все още никой не се произнесъл по това“ - сложи тон на дискусията Лена Енева, след като при представянето на предложението кметът Таня Христова употреби тази квалификация. - Важно е при какви условия ще получим този кредит. Всички застанахме зад Община Габрово да се пребори да няма санкции, които получаваме. Трябва да има яснота при какви условия ще получим тези средства. Заедно да носим тази отговорност, защото тя е много голяма“ - заяви Лена Енева.
От думите на кмета Таня Христова стана ясно, че те, условията все още не са разработени – това ще става тепърва.
„Всички документи от Министерството на финансите са на вашето внимание. От тук насетне, ако има разработен механизъм, той също ще бъде предоставен на мен и на общинските съветници – заяви Таня Христова. - Очевидно той е в ръцете на МФ, което за пръв път от много години, заявява ангажираност, която гарантира успешно изпълнение на големи европейски проекти - не само на Община Габрово, най вече по ОП "Околна среда", които навлизат на своята финална права.
Миналата година с ПМС беше създаден Методически съвет към вицепремиера по управление на еврофондовете Томислав Дончев, който се ангажира да прегледа всички случаи с наложени финансови корекции които надхвърлят 500 хил.лв. Тази седмица ние изпратихме нашите искания, с молба Методическият съвет да разгледа съображенията на Община Габрово, че наложените финансови корекции са неправомерни и следва да бъдат отстранени спрямо нас“ - заяви Таня Христова.
В подкрепа на предложението да се разреши теглено на безлихвен кредит в размер на 8,1 млн.лв., дори да не са ясни условията за това, застана и Митко Даскалов от групата на ГЕРБ. Той се мотивира с това, че средствата са необходими, за да може Общината да се разплати с фирмите, а те със своите работници, които имат семейства и разчитат на тези средства.
Той също оцени, че финансовите корекции, които правителството на Орешарски наложи на общините са несправедливи.
Лена Енева съзря ненужна емоция в думите на кмета Таня Христова и Митко Даскалов в мотивите за предложението.
„Не съм си позволила емоция, а вярна квалификация и тя не носи политически нюанс. - заяви Таня Христова. - Когато някой прави нещо, без да мисли какво ще последва от неговото действие, няма значение от коя политическа сила произхожда.
Тази емоционалност помогна да се чуят някои от проблемите, които днес трябва да разрешаваме. Миналата година бяхме с проблема на финансовите корекции – тогава нямахме проблема на финансовия ресурс. Сега проблемите са с разменени позиции. Те не отпадат по тежест – сега по-важното е да успеем, без да носим щета за жителите на Община Габрово, да приключим тези проекти“ - представи своята гледна точка за представяне на причините, които пречат на една Община да работи нормално Христова. На свой ред тя отхвърли съмненията на Енева за законността и целесъобразността на финансови корекции.
„Не приемам опита за неглижиране и поставяне на Община Габрово в привилегирована роля. Никога не съм злоупотребявала, нито Общината се е радвала на преференция, особено когато става въпрос за финансовите корекции“ - категорична беше Таня Христова. И, за да бъде докрай откровена с общинските съветници, тя представи възможните сценарии за Общината, свързани с тези корекции.
„Положителният е този, който очакваме да се случи – те да отпаднат и безлихвеният заем да бъде прехвърлен както безвъзмездна помощ и успешно да се поздравим и да вървим напред.
Вторият вариант също е възможен – Министерството на финансите да ни откаже този безлихвен заем /ако ОбС не даде съгласие за това – б.а./. Тогава трябва отново тук да обсъждаме поредното тежко решение – да теглим кредит от банка. Затова казвам: “Днес Вие ще вземете едно важно решение – надявам се, че то ще бъде стъпка към следващото важно решение – нашите аргументи за финансовите корекции да бъдат приети, за да сме устойчиви в следващите 5 години, а не само през 2015 г."
В заключение на дискусията, Лена Енева отново припомни, че условията за искания безлихвен кредит не са ясни. И това е най-важното в момента, както за ОбС, така и за габровци.
„Това, което аз искам и надявам се голяма част от колегите съветници, ако въобще си представят какво са 8 134 000 лв., на база на другите ни кредити, на база на ангажиментите ни към новия програмен период, на база на бюджета от 34 млн.лв., колкото се може по-скоро хората, натоварени с изпълнителната власт, чрез механизмите, които са изградени в България да настояват за яснота на тези механизми. Всичко останало - от една позитивна дискусия отива в една противопоставяща се, от верни и неверни квалификации, лоши и добри правителства....Не сме малки деца! Всички разбираме тежестта на проблема! Т
ова, което искаме да знаем е, колко тежък е той. Затова помолих по най-бързия начин да получим тази информация“ - заяви Лена Енева и задължи кметът Таня Христова да използва „своите механизми в националните представителни органи“ и след получаването й да информира ОбС.
След това с 27 гласа „за“ и 3 „въздържал се“ ОбС даде съгласие да бъде теглен безлихвен кредит в размер на 8 134 000 лв.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни