„Обери боклука!“ - призовава кампания на Общината за пролетно почистване

	„Обери боклука!“ призовава кампанията на габровската Община за традиционното пролетно
„Обери боклука!“ - призовава кампания на Общината за пролетно почистване
„Обери боклука!“ призовава кампанията на габровската Община за традиционното пролетно почистване. Тя започва веднага след Великденските празници – 18 април, и продължава до 23 април, а в нея може да се включи всеки, който е убеден, че мястото на боклука

НАДЕЖДА ТИХОВА

„Обери боклука!“ призовава кампанията на габровската Община за традиционното пролетно почистване. Тя започва веднага след Великденските празници – 18 април, и продължава до 23 април, а в нея може да се включи всеки, който е убеден, че мястото на боклука не е сред природата.

В пролетното почистване можем да оберем боклука от междублоковите пространства, обществените паркинзи, паркове, градинки, детски и спортни площадки, нерегламентирани сметища и всяко любимо, удобно и красиво място, през което минаваме. От 10 април желаещите да се включат в обирането на боклука могат да се регистрират предварително на телефон 066 818 437 или на адрес v.ivanov@gabrovo.bg. Екипи на общинското предприятие „Благоустрояване“ ще извозят събраните отпадъци, а отдел „Екология“ на Община Габрово осигурява за всички включили се в кампанията граждани и институции чували и ръкавици. Освен това за комуникиращите предимно с елекронни устройства е разработено GIS приложение, което ще ни ориентира по-добре за търсения терен за почистване в Географско-информационна система, както и къде има организирани групи за чистене или пък сами да дадем по телефона предложение за място за чистене, което да бъде регистрирано в GIS приложението. Според Николай Стойков – администратор на Географско-информационната система, GIS приложението е разработено специално за кампанията за пролетното почистване за райониране на местата и зоните, които ще бъдат почиствани. От него ще можем да научим дори броя на участниците, както и съответния отговорник за зоната. Ще има възможност да се вижда мястото на контейнерите за отпадъци, тъй като събраните боклуци трябва да се складират именно край контейнерите. Линкът би трябвало вече да е обявен на сайта на Общината.

„ На 22 април – Денят на Земята, общинската администрация ще се фокусира върху чистенето на нерегламентираните сметища – съобщи Мария Радойчева, главен експерт в отдел „Управление на дейностите по отпадъците“ в Общината. - Тази година с колегите ще излезем в по-крайните райони на града, където ще почистим няколко от най-неприятните нерегламентирани сметища. През изминалите седмици обиколихме доста места, набелязахме много зони за чистене, но ще се спрем върху тези с най-тежки проблеми. Тава са Читаковци, Орловци-Стефановци, Мичковци, Градище-Пройновци, Борики и парк „Бумовото“. Там няма сметище, но колегите от общинското предприятие „Озеленяване“ ще се постараят да му предадат един по-добър вид като почистят парка от растителността и оберат отпадъците.“

На журналистите бяха показани снимки от Читаковци, където има изхвърлени много автомобилни гуми в едно дере. Грозни и тъжни са гледките и на редица места между Орловци и Стефановци, където също има хем отпадъци, хем много гуми в недостъпно за техника дере. Друго такова място има при квартал Златари.

По време на пролетното почистване ще бъде направена и кампания в кампанията, съобщи още Мария Радойчева. На 21 април на улица „Радецка“ в центъра на града ще има нов прочит на приказката „Сливи за смет“ като се разменя биоотпадък за компост – полезен за растенията подобрител на почвата. От 11 до 18 часа в разположена на ларгото шатра габровци ще могат да получат информация за пролетното почистване в Деня на земята, да донесат своя ненужен биоотпадък и срещу един килограм от него да получат в замяна плик с качествен компост, произведен на габровското депо за отпадъци. В шатрата ще бъде направена и регистрация на всички, които биха желали да се включат в кампанията за пролетно почистване. На място те могат да получат необходимите им чували и ръкавици.

За онези, които са привърженици на стимулите за всяка дейност, ще кажем, че за най-активните са предвидени награди. Те ще получат по 1-2 чувала с компост, който могат да използват за собствените си градини, саксии или за лехите в междублоковото пространство.

Според Миглена Златева от отдел „Връзки с обществеността“ габровци проявяват голяма активност с участието си в платформата „Аз, кметът“ като сигнализират за различни нередности или нужда от ремонти. От Общината разчитат на същата активност и включване в кампанията „Обери боклука!“.



На снимката: Мария Радойчева

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Екология

Към началото

Следвай ни