Обединението на левите за изборите има смисъл, само ако се подкрепят обществено значими кметски кандидатури

Тихомир Църов    БСП отваря ветрилото за изборите.
Обединението на левите за избо
Тихомир Църов БСП отваря ветрилото за изборите. Левите гласове не бива да се пръскат. Всяка бюлетина в урната, пусната от човек със социални нагласи за партия, обявила, че отстоява такава идеология, трябва да подсили позициите на червените.

Идеята за „широкото ветрило“ очевидно е била обсъждана от социалистите в региона, а депутатът Кирил Добрев публично обяви, че ще се работи за обща коалиция с АБВ и „Движение 21“ на Татяна Дончева, двете най-големи партии в ляво, без да броим БСП.
Такава коалиция, разбира се, гарантира повече позиции в местните органи на властта. Самият Кирил Добрев е изчислил, че дори чисто механичният сбор от гласовете за трите партии им гарантира възможността да си върнат управлението на Севлиево. Освен математическия подход има и един чисто емоционален, който би дал подем на левите избиратели, ако видят, че лидерите, които те харесват, могат да се обединят.
Разсъждението в тази посока има своите корени в миналото. Като председател на БСП Георги Първанов успешно реализира формулата, според която по един или друг начин БСП остана слънцето, около което се въртяха много леви и лявоцентристки политически формации. Така бе предотвратен опитът да се създаде реална алтернативна левица в средата и края на 90-те години. Може би повечето хора са забравили, че съществуваше партия, наречена „Евролевица“. Така или иначе водещите фигури от нея се оказаха в екипа на Първанов като президент или заеха позиции в различни структури на управлението. Все пак човек се занимава с политика, защото е амбициозен, на първо място. И иска да израства в кариерата. Лицата на алтернативната левица получиха постове, може би не всички пряко от Първанов. Елена Поптодорова, Росен Карадимов, братът и сестрата Бокови, самият Ивайло Калфин. Това са само по-известните от лидерите на леви формации, създадени като алтернатива на БСП. Тези партии малко хора ги помнят, но все пак водещите им фигури си осигуриха позиции. Самата социалистическа партия още няма своя алтернатива в ляво. Това е добра рецепта за дълголетие, която едва ли е измислена от Първанов, но майсторски се проявява чрез него. Добре ли е да има обединена левица за изборите през есента? В дългосрочен план - не. Това би увредило образа на алтернативните на БСП формации, а върху лидерите им ще тежи съмнението, че са напуснали червените редици, само за да ги поканят да се завърнат на по-предни позиции. Пък и в самата БСП всяка мисъл за реформи ще секне.
Партийните въпроси не бива да изместват реалните интереси на обществото. Така че ако наистина много политически формации и граждански структури се обединят около фигури с обществена тежест, които да бъдат издигнати за кандидат-кметове, тогава едно обединение на силите на левите би имало смисъл.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото