Николай Томитов: Образованието трябва да „слуша“ бизнеса

Nikolai-Tomitov
Николай Томитов
Личната цел на 8-ия в листата на коалиция “ПП - ДБ“ е и електронното управление на държавата

Българското образование, както средното, така и висшето, трябва да е пряко обвързано с нуждите на бизнеса, твърди IT предприемачът Николай Томитов, който е 8-и в листата на коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ в Габровска област.
„Сега в университет у нас лесно се влиза и още по-лесно се излиза. С диплома. Най-често – безполезна. И изборът на специалности, и програмите трябва да са в пряка връзка с бизнеса, а не само с приходите на ВУЗ-овете. И държавата не трябва да абдикира от този процес“, обясни той. 
Още по време на следването си в Софийския университет Николай Томитов започва работа като приложен програмист. Още тогава създава и СофтАкадеми, в която успешно са обучени хиляди младши софтуерни инженери.  
По-късно става част и от инициативата ИТ Таланти. През следващите 7 години над 5000 млади хора получават безплатно нова специалност и работа.


35-годишният Николай е съавтор на учебник по програмиране и е част от експертния съвет на МОН за професионално направление “приложен програмист”. Той е и технически директор на стартъп, който разработва иновативни IT проекти за спорта и здравеопазването.  
През 2018 г. основава компания за разработка на софтуер по поръчка, която 3 години по-късно е закупена от американската MentorMate. 


Текстът е предоставен от предизборния щаб на "ПП - ДБ" съгласно договор за отразяване предизборната кампания на коалицията.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Избори

Към началото