Николай Сираков: “Има пари за саниране на блоковете, от нас зависи да направим нещо с тях”

	„Има пари за саниране на многофамилните жилища. От нас зависи
Николай Сираков: “Има пари за
„Има пари за саниране на многофамилните жилища. От нас зависи дали ще направим нещо с тях.“ Така областният управител Николай Сираков коментира случилото се на работната среща във връзка със стартиране на Националната програма за енергийна ефективност на

Преди две години също беше обявена такава програма, но само за определени общини в страната, за която беше осигурено европейско финансиране. Но кандидатите трябваше да осигурят 25% от необходимата инвестиция за саниране на жилищата. Оказа се, че тези средства са непосилни за българите, затова държавата реши да осигури 100% безвъзмездна финансова помощ на допустимите сгради. Всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ – едропанелно жилищно строителство, пакетно повдигани плочи и едроплощен кофраж, в които минималният брой на самостоятелните жилищни апартаменти е 36, във всички 264 общини в страната са обект на саниране по Националната програма за енергийна ефективност.
Във връзка със стартирането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, Министерство на регионалното развитие и благоустройство заедно с Министерство на финансите и Българската банка за развитие разработи проект на пакет от документи, включващи методически указания към общините и сдруженията на собствениците, както и необходимите образци за кандидатстване по програмата.
Те бяха обсъдени на работна среща в София, организирана от Министерството на регионалното развитие, Българска банка за развитие, Агенцията за обществени поръчки, в която участваха кметовете на общини в страната, областните управители, неправителствени организации, имащи отношение към реализиране на програмата.
„Аз съм удовлетворен от тази среща, защото тя беше много оперативна – заяви областният управител Николай Сираков. - Разглеждаха се казуси в детайли. Срещата през цялото време беше водена от министър Лиляна Павлова, което декларира, че мнението на участниците в нея е изключително важно за държавата“ – коментира Сираков.
Той не скри и своя скептицизъм за реализирането на тази програма, въпреки че тя осигурява 100% финансиране на панелните жилища, което би трябвало да гарантира, че няма да има никакви пречки от страна на собствениците на панелните жилища.
„Няма да е леко. Няма да е леко по няколко причини. Първо, защото такова мащабно нещо в България не се е случвало през последните години. Необходимо е пълно разбиране, има много детайли, които трябва да се изработват. Една голяма част от тях ще се напасват в движение.
От друга страна няма да е лесно заради българския манталитет. По време на срещата бяха поставени много въпроси – от това къде трябва да се подават документите и какво следва, до какво се случва, ако някои от собствениците на апартаментите не искат да се включат в програмата. На всичките въпроси е било отговорено.
Аз мисля, че целият този процес е много важен за държавата и за нас, българите, защото ще ни накара да се сдружаваме. Този процес ще ни накара да започнем да си говорим със съседите, да обсъждаме общи въпроси за мястото, където живеем, за да направим нещо заедно. В противен случай парите са осигурени, но може нищо да не се случи с тях. Зависи от всички нас, хората. Да загърбим междуличностните взаимоотношения и да решим какво трябва да правим и да подаваме документи“ - заяви областният управител Николай Сираков.
Напомняме, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството изготви специална брошура с най-важните моменти на стартиращата Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Брошурата дава информация и отговори на най-важните въпроси, касаещи програмата, която предоставя 100% безвъзмездна финансова помощ за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в допустимите сгради.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото