Николай Косев отговаря на всички въпроси, които бяха зададени към него по време на предизборната кампания

Николай Косев е кандидат за кмет на Габрово от МК "БСП за България"

Въпрос: Кои са първите три неща, които ще направите, ако станете кмет?
Отговор: Първостепенно за мен, още от първия работен ден, е създаването на екип – от почтени, енергични професионалисти. Имам визия за хората в него - отбор от съмишленици с обща цел, обща енергия и вдъхновени от едно – добруването на Габрово. На второ място община Габрово има сериозни дългове. Над 18 милиона. Има и доста сериозни финансови корекции по проектите – близо два милиона. Ако се вгледаме в бюджета ще видим, че концентрацията на средства е в центъра, а за кварталите и селата не достига почти нищо. Необходима е реорганизация на финансите и по-добро целеполагане. Единствено един сериозен одит може да покаже каква е реалната картина, къде е има нередности, нарушения. Третото нещо, с което ще се заема още от първия ми работен ден е да направя града достъпен за хората с увреждания – да бъдат боядисани в светлоотразителна боя предпазните колчета, които разделят тротоара от пътното платно, да бъдат сложени звукови сигнали на всички светофари, а на тротоарите да бъдат изградени постъпи за хора с колички. 
И тъй като сме в града на шегата, но не на шега, обещавам в Габрово отново да посрещаме заедно Нова година на 31 декември, а не както последните години ден по-рано. Ще бъда с хората на града и в празник, и в делник.  
В.: Имате ли информация за финансови корекции по проектите с европейско финансиране, защото не е тайна, че при провеждането на тръжните процедури за един или друг проект, има множество въпросителни и съмнения за нагласени процедури, за корупция, отклоняване на средства, за потъване на средства. Как ще се справите с тези наложени от годините омерти за уреждане на наши фирми и хора, често специално доведени отвън. Не е ли редно парите на габровци да се управляват от габровци, процедурите по различните проекти да бъдат изпълняване от местни фирми?
О.: Да, има сериозни финансови корекции – близо два милиона лева и това става ясно от отговор на въпрос към народния представител Валери Митов. В нашата държава има закони, които трябва да се спазват. И всеки, който ги нарушава трябва да понесе отговорност за действията си. Най-честите нарушения са при възлагането на обществените поръчки и в последствие стриктното изпълнение на договорените дейности. Що се отнася до хората – ще търся добрите професионалисти най-вече от Габрово и съм убеден, че такива има.
В.: Какво ще стане с бизнеса Ви, ако станете кмет? 
О.: На всички важни нива в компанията има подготвени хора, които могат да вземат самостоятелни решения по целия производствен процес. Що се отнася до управлението, баща ми – Иван Косев, е човекът.

Иван Косев и Николай Косев

В.: Как ще се влиза при Вас, при кмета на Габрово?
О.: Вратата ми винаги ще бъде отворена. Предвиждам приемен ден всяка седмица, както и срещи с медиите, за да я ясна посоката, в която вървим. Хората ще имат възможност да участват пряко в управлението чрез създадените за тази цел възможности за сигнали до общината, обществени обсъждания, както и стимулиране на формите за пряко участие на гражданите.
В.: Защо се кандидатирахте за кмет?
О.: От години чакам политиците да се очовечат. Аз не съм политик, не съм членувал в политическа партия до момента. Но да стоиш отстрани явно не променя нещата, не променя системата. В това, което правя, съм доказал с времето, че мога да си върша работата добре. Приех това предизвикателство, защото града ни има нужда от нов тип управление. 
В.: Имате ли визия за промяна облика на града?
О.: Имам разбира се. Като започнем от почистването на река Янтра, минем през недовършените ремонти и почупената настилка и тротоари. На една от срещите хората споменаха за премахнатата мраморна настилка до Спортната зала, която беше заменена с бетонна такива и се прави ремонт на ремонта – и не само там, минем през неуредените квартали с липса на места за отдих и детски площадки, десетките дупки по улиците. Да не продължавам.
В.: Разкажете за някои от вашите идеи, които до момента не са правени в Габрово?
О.: Имам доста такива, които могат да се случат с много малко финансови средства и се случват в други общини. На една от срещите фирма изрази готовност да спонсорира засаждането на дърво в чест на всяко новородено дете. Представяте ли си един такъв парк и всяко дърво свързано един нов жител на общината? Подобна инициатива би предизвикала и други фирми за реализирането на други благородни идеи.
В.: Какво сте направили за града ни досега?
О.: Не ми се иска да афиширам каузите, зад които съм заставал. В работата си помагам на много хора, за които другите врати са затворени, като им давам възможност за реализация, израстване, професионален опит, нормален живот. Хората правят града ни!
В.: Имате ли някаква идея как може да спре обезлюдяването на Габрово, да се задържат младите хора?
О.: Това е ключовият въпрос и от началото на кампанията и почти на всяка среща и интервю давам отговор на този въпрос. Като се започне от привличането на инвеститори, които да предлагат добри възможности за реализация на тези млади хора, второ и абсолютно необходимо е по-добра среда, по- добри публични услуги и трето предоставяне на стимули под различни форми. Нека не забравяме и възрастните хора, които са по-голям процент от нашето население – и те имат нужда от по-добра среда и отношение. Хората ще бъдат основен приоритет в моята работа като кмет. 
В.: Чуват се различни мнения на граждани, които недоволстват срещу засиленото циганско присъствие в града?
О.: Ромите – никак не ми е приятно, когато им се лепят етикети. При мен работят роми, които са отговорни към изпълнението на поетите задължения. Трябва да се погрижим за тяхната социализация, интеграция и реализация. Относно слуховете за засиленото присъствие на цигани отвън заради изборите, това е работа на компетентните органи, те трябва да вземат отношение.
В.: Какво мечтаете за Габрово?
О.: Искам парите на града да остават в града и за хората, а е не да потъват в нечии джобове. Искам средата в Габрово да не е враждебна към децата. Искам градът де е спокоен, чист и сигурен за игра, далеч от компютъра. Градът и грижата за него не са политически въпрос, а въпрос на професионализъм и обич. Габрово не е политика, а прекрасният ми дом.
В.: Обиколихте ли селата и кварталите. Какво е вашето мнение за състоянието им?
О.: Всеки ден от първата седмица на кампанията сме или в някой квартал и по селата. Срещи направихме почти навсякъде – от най-малкото село - до най-отдалечения квартал. За съжаление, концентрацията на средствата е в центъра, за кварталите и селата почти не достигат средства. Ключовите проблеми са липсата на транспорт, зони за отдих, лошата инфраструктура, проблемите със снегопочистването и чистотата в по отдалечените и труднодостъпни места.
 _______________
Материалът е платена публикация съгласно договор за отразяване предизборната кампания на МК "БСП за България" за местните избори на 29 октомври 2023.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Избори

Към началото

Следвай ни