Невена Митева ще възражда „Шибил“

Ivan-YUrukov-sche-b-de-SHibil
Иван Юруков ще бъде Шибил

Пореден проект по програма „Култура“ на габровската Община спечели Драматичният театър „Рачо Стоянов“ и благодарение на него режисьорът и директор на Драмата Невена Митева ще постави „Шибил“ на Йордан Йовков на сцена и на открито.

„За нашия театър това е невероятна финансова инжекция, защото ще можем да си позволим да направим един по-богат спектакъл – коментира Невена Митева. - Тазгодишната ни идея изисква по-голяма финансова възможност, защото проектът е много мащабен. Поканили сме в главната роля да гостува актьорът от Народния театър Иван Юруков, който ще играе Шибил. Спектакълът е със същото заглавие и е по Йовков разбира се. В момента правя драматизацията, като се съобразявам с актьорите, с които разполагаме. Надявам се на подкрепа от ансамбъл „Габровче“ поне за участието на момичета, защото нашите не са толкова много. Проектът предвижда габровци да могат да видят безплатно на открито в ЕМО „Етър“ три представления. Ще използваме естествения декор там.“
Георги Петков е написал вече музиката за спектакъла. Ще припомним, че преди доста години Драматичният театър в Габрово имаше постановка на „Шибил“, която се игра в „Етър“ и Петков е писал музиката за нея. Сега е преработил голяма част от нея. От изявената младежка група „Евридика“ са записани вокалите. Според Невена Митева музиката е невероятна и ще бъде една от много силните страни на спектакъла.
Добре познатата и на габровци именита художничка Елена Иванова, носителка на доста награди, отново ще бъде в тандем с Невена Митева. Тя ще прави костюмите за постановката. Хореографията пък ще бъде по традиция на Лъчезар Захариев – главният художествен ръководител на ансамбъл „Габровче“.
Другата надежда, че спектакълът ще бъде много сполучлив, дава участието на Иван Юруков, който доказва, че е голям актьор през последните години. Появи ли се някъде, непременно се появява и някаква награда и признание.
Според Невена Митева спектакълът ще има малко текст, както и самият разказ на Йовков. Това дава възможност спектакълът да се показва и пред чужденци. Мъжете актьори ще изпълняват по няколко роли. Началото на репетициите ще започне с хореографията, защото тя и пластиката ще са голямата сила на този спектакъл. В момента в театъра стягат и техниката – озвучаването, осветлението и ефектите ще са сложни и много трудни задачи за постановката. Особено за варианта на открито, където действието ще се развива покрай реката, върху мостовете, по къщите от чаршията. На практика Невена Митева ще реализира две отделни представления – едно за театралната сцена и друго за ЕМО „Етър“. Това винаги е много трудно, защото на открито се използва автентичният декор, който ще липсва на сцената.
„Предстои ни една трудна и много любопитна работа – коментира Невена Митева. - Иван Юруков е много зает, защото участва и в шоуто „Като две капки вода“, където ангажиментът е денонощен. Той играе и в над 10 представления на Народния театър и всяка вечер е на представление. Ще изчакаме да свършат „Капките“, за да може да дойде. Той е много впечатлен от поканата. Но мисля, че всеки истински актьор би бил предизвикан от това да изиграе Шибил, особено на открито в автентична среда. Аз много искам габровци да видят този актьор. Смятам, че в момента той е в първата петица на мъжете български актьори и е хубаво да бъде видян в една сериозна роля. Аз съм благодарна, че съществува програма „Култура“ на Община Габрово и че сега получаваме финансиране от 11 хиляди лева. Това е една солидна помощ за спектакъла, за който са нужни много повече средства – около две трети от тях ще трябва да осигурим ние. Не ми се иска да правим компромиси заради финансови причини. Всяка година има един по-специален спектакъл в репертоара на театъра, за който е нужна финансова подкрепа. Ще разчитам на помощ и от габровски фирми, които да ни помогнат с обувки, с платове за многото костюми, които трябва да се шият. Всъщност нашият театър и кукления се радват от много години на много добро отношение на ОбС и Община Габрово. Ние сме подкрепяни с една доста добра субсидия от Общината, което в тези тежки години, когато театърът сам трябва да изкарва необходимите му средства, е много голяма помощ. Ние си изкарваме сами парите за заплати и почти нищо не ни остава за дейност. Затова трудно би съществувал театърът, ако не е тази финансова инжекция от Общината.“
Независимо че от 14 до 18 май предстои Международният фестивал на моноспектаклите BGMOT, в театъра ще започнат репетициите на „Шибил“. Първото представление на открито в ЕМО „Етър“ се очаква да излезе около 15 юни и да бъде безплатно за габровци. Останалите две представления на открито ще се изиграят през юни и юли, когато предстоят и две големи турнета на театъра из страната. Сценичният вариант на „Шибил“ ще се играе през есента.
„Аз мисля, че интересът към „Шибил“ ще бъде много голям не само в Габрово – коментира още Невена Митева. - Мисля, че много ще пътуваме с това представление, въпросът е каква възможност да играе ще има Иван Юруков.“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото

Следвай ни