Най-смешен спектакъл - "Мнимият болен", Най-смешен актьор - Николай Урумов

Водеща! Mnimiyat-bolen
Мнимият болен

Театралната публика на Десетия международен фестивал на комедийния спектакъл Габрово 2017 направи своя избор - за Най-смешен спектакъл посочи премиерната постановка на габровския театър "Мнимият болен", за Най-смешен актьор - Николай Урумов.

Театралната публика на Десетия международен фестивал на комедийния спектакъл Габрово 2017 направи своя избор - за Най-смешен спектакъл посочи премиерната постановка на габровския театър "Мнимият болен", за Най-смешен актьор - Николай Урумов.
В петък - в нощта на наградите", Урумов вдигна и двете статуетки - актьорът е едновременно режисьор на "Мнимият болен" и изпълнител на главната роля - на Арган.
Сред десетте фестивални спектакъла зрителите поставят на второ място “Жена ми се казва Борис”, на трето - "Приказка за скитника крал".
В класацията Най-смешен актьор втори е Румен Угрински.
На трето място е Даниел Тотов. Това е и трета награда за "Мнимият болен" - младият Тотов влезе впечатляващо в образа на Тома Диафуарус (кандидат за ръката на Анжелик, дъщерята на Арган - Николай Урумов).
Преброяването на зрителските гласове показва ярко открояване на наградения спектакъл - "Мнимият болен" на ДТ "Рачо Стоянов" води с 80 гласа на „Жена ми се казва Борис" (ДКТ „Константин Величков” – Пазарджик).
В Десетото издание на Международния фестивал на комедийния спектакъл, което се състоя от 15 до 19 май, габровци и гостите на града видяха десет спектакъла в салона на ДТ "Рачо Стоянов" и на сцената на дома на културата "Емануил Манолов".
Селекцията на театралния критик Богдана Костуркова допадна изключително много на фестивалната публика.
Меломани посещаваха по две постановки на ден. Вечерта преди закриването Николай Урумов гледа последния спектакъл прав - препълненият салон не само издържа от 18 до 22.30 часа, но не спря да аплодира Михаил Билалов в „Името“, импровизациите на Гъмов и Угрински в „Жена ми се казва Борис“.
"Всички спектакли са различни, един с един не си приличат - коментира Невена Митева след връчването на наградите. - Като че ли селекционерът е успял да покаже всички страни на комичното - от лирично-комичното през комичното в мелодрамата (каквото е прекрасният спектакъл "Семеен албум"), през интелектуалната комедия (каквато e "Името"), през приказната комедия, (каквато е "Приказка за скитника крал"), през класическата супер стилна и много интелигентно направена постановка на Молиер - изключително труден автор за българския театър. Мисля, че това е и голямата сполука, както на Николай Урумов като режисьор, така и на габровската трупа. Последните ни класически работи - "Ромео и Жулиета", „Жана д‘Арк“, и сега „Мнимият болен“ са фантастични, което показва висока степен на подготвеност на актьорите
Мисля, че зрителите видяха разнообразни спектакли, насладиха се на невероятни актьорски изпълнения. Например една актриса, която не беше отбелязана от зрителския вот като име, познават я по-скоро театралите - Ани Вълчанова. Тя направи забележителен монолог - може би най-хубавото нещо в целия фестивал. (Ани Вълчанова в ролята на Бабу - учителка по френски език в „Името“)Зрителите предпочитат по-смешните представления и това е естествено - такъв е фестивалът. Но в някои постановки усмивките ни бяха и леко криви. Защото имаше и много пороци, много недъзи на обществото - много неща да осмиване. Имаше сатира, определено. Имаше политическа сатира, семейна сатира, бих казала, обществено-социална. Клоунада имаше, шаржиране - много сериозно.
Жалко, че нямаше много специалисти театроведи на този фестивал. Може да се напише трактат на тема Какво се случва в момента в българския театър - в областта на комедията. Защото изключително изобретателни стават режисьори и актьори в комедията. Този фестивал показва именно това - търсенето на нови изразни средства в областта на комедията.“
Наградите връчи директорът на ДТ "Рачо Стоянов" Невена Митева. Освен статуетката за Най-смешен актьор, изработена от габровския скулптор Адриан Новаков, Николай Урумов получи и парична премия, дарена от семейството на покойната габровска актриса Ружа Николова.
продължава на стр. 8

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни