Наградиха победителите от конкурса „ЗАвръщането“

Топ новина! Iskra-Hotnishka-se-zav-rna-ot-Ispaniya-i-s-s-semeistvoto-si-zhivee-v-Sennik
Искра Хотнишка се завърна от Испания и със семейството си живее в Сенник
14 ученици от област Габрово заемат призовите места в ученическия конкурс на тема „ЗАвръщането“, а 4 са с поощрителни награди.

 Творческата надпревара беше организирана от Областна администрация - Габрово, като учениците са представили творби в две категории - за текст и рисунка. Победителите бяха определени от жури под председателството на областния управител Кристина Сидорова.
В категория „Текст“, раздел „Проза“ първото място заема 16-годишната Пламена Пламенова Георгиева. На второ място е Савина Страцимир Тинчева, на 15 години. А на трета позиция се класира деветокласничката Боряна Иванова Карапалова. Всички ученици, класирани в призовата тройка, са възпитаници на Национална Априловска гимназия в Габрово.

Andreja-Hotnishka

Заместник областният управител Андрей Николов награждава Андрея Хотнишка. Снимка: Христо Петров


В раздел „Поезия“ начело е Алев Асанова Мехмедова от 12 клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ - Севлиево. Илия Димитров Златев от 11 клас в Национална Априловска гимназия се нарежда на втора позиция, а трета е Юлия Ивайлова Иванова от 11 клас на Национална Априловска гимназия.
В категория „Рисунка“ във възрастова група 1-4 клас първенец е Димитър Цанков Димитров от трети клас в ОУ „Стефан Пешев“ - Севлиево. Втора е Дария Николаева Кирова - трети клас в ОУ „Неофит Рилски“ - Габрово, а трети - Никола Тихомиров Николов от четвърти клас в НУ „Васил Левски“ - Габрово.
Андрея Андрей Хотнишка, на 11 години, заема първото място във втора възрастова група - 5-8 клас. Второто място е за Дарина Цениславова Влъкненска от 6 клас в ОУ „Христо Ботев“ - Габрово. Марая Белевска от 5 клас в ОУ „Стефан Пешев“ е на трето място.
След продължителна дискусия в трета възрастова група са определени две първи места - за 16-годишната Емили Цонева и 15-годишната Габриела Кирева.
Присъдени бяха и 4 поощрителни награди в категория „Рисунка“. Те са за Мая Детелин Цветкова от 2 клас в ОУ „Неофит Рилски“; Саша Мари Мецсер, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“; Яна Светлин Стоянова, 5 клас в ОУ „Христо Ботев“; Нелина Петкова, на 13 години, възпитаник на школа „Елиза Арт“.
Победителите получиха своите грамоти и награди от Областна администрация - Габрово на 8 февруари.

По време на церемонията по награждаването на победителите Кристина Сидорова благодари на всички талантливи деца и младежи, които са се включили в конкурса. Тя заяви:
„Идеята на нашата кампания е да кажем на нашите приятели, които са далеко от нас, че в област Габрово може да се живее добре, че тук можеш да сбъднеш мечтите си. Лично аз съм много благодарна на представителите на всички институции, които присъстват на тази среща, да направят така, че когато човек реши да се завърне към Габровския край, те да направят така, че той да се справи с всички административни пречки. Сега ще чуем от нашите гостенки имали ли са проблеми, когато са решили да се върнат в нашия край. 
Благодаря и на местната власт за това, което прави, тъй като те са хората, които най-лесно и най-бързо могат да решат проблемите, на хората, които се завръщат към родния край“.

Искра Хотнишка е габровка, по професия е логопед и психолог. Живее 3 години в Испания, а после още 12 в София. Преди три години заедно със съпруга си и двете им дъщери решават да заживеят в село Сенник.
„На тази среща ни доведе фактът, че нашата дъщеря спечели конкурса „ЗАвръщането“ - завръщането към родното място, който обяви Областна администрация в Габрово – разказа пред вестника г-жа Хотнишка. - Този конкурс е част от инициативата да се разкаже за хората, които са се завърнали към родните места, за хората, които в момента населяват по-малко населени или обезлюдени места. Ние сме едно малко семейство, което има богат житейски опит. Живели сме и в чужбина, три години бяхме в Испания. После 12 години в София. А за завръщането ни ключов момент беше пандемията, който изигра своята роля за нашето решение да напуснем София и да дебаркираме в село Сенник – родното място на Дан Колов. Селото много ни впечатли, тъй като има прекрасни пейзажи. От втория етаж на нашата къща при хубаво време се вижда връх Ботев.
Що се отнася до работата, на мен не ми представляваше трудност да се адаптирам, за което ми помогна фактът, че сме били на различни други места. Плюс това ние си поставихме приоритети. За нас е много важно децата ни да бъдат на чист въздух, сред природата. И решихме да живеем там, където хората отиват, за да почиват, тъй като обикновено те в събота и неделя решават да напуснат София. Ние също бяхме от тези семейства, които в събота и неделя винаги бързаха да търсят места с чист въздух, спокойствие за децата, поляни, където те да тичат. Ходехме редовно на Витоша всяка събота и неделя.
- А сега в Сенник как се чувствате. Близо до селото е Батошевският манастир, наоколо има вълнуващи водопади?
- Да, така е. А и близо до Батошево има конна база, където предлагат уроци за децата, ако те желаят да се научат да яздят кон. 
Затова спокойно мога да кажа, че удобствата, които сме имали в София, с нищо не са намалели. Напротив. На село е по-спокойно, човек има повече време да отиде от едно място на друго, да свърши повече работа, има повече свободно време поради факта, че разстоянията са много по-близки. А това дава голяма свобода.
- Децата как приеха тази промяна – преминаването от големия град към село, как се адаптираха към новото място? 
- Ние така сме възпитали децата си, че те се адаптират бързо към нашите решения. Те имат същите желания като нашите. Например те много харесват животни. И в годините като че ли сме знаели, че ще си купим къща. Предстои ни да създадем и свое стопанство.“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото