Музеят на хумора и сатирата – домакин на творческа резиденция от голям международен проект

Водеща! Muzyat-na-humora-i-satirata--domakin-na-tvorchska-rzidntsiya-ot-golyam-mzhdunarodn-prokt
Музеят на хумора и сатирата – домакин на творческа резиденция от голям международен проект
От 1 до 14 юли 2018 г. Музеят на хумора и сатирата е домакин на творческа резиденция с участници Гергана Димитрова (България),  Гюнеш Теркол (Турция) и Веера Гримберг (Швеция).

От 1 до 14 юли 2018 г. Музеят на хумора и сатирата е домакин на творческа резиденция с участници Гергана Димитрова (България),  Гюнеш Теркол (Турция) и Веера Гримберг (Швеция).  Резиденцията е част от международния проект BORDERLINE OFFENSIVE: laughing in the face of fear (Прекрачване на границите: да се смееш в лицето на страха), финансиран по програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз.
Чрез хумора като естетически подход и изкуството, базирано на участие като метод, проектът се обръща към актуални проблеми като миграцията, междукултурните конфликти и диалога в Европа днес.
Проектът продължава до 2020 година и включва партньори от Швеция, Сърбия, Холандия, България, Словакия, Хърватия и Гърция. В рамките на проекта се реализират 20 творчески резиденции с артисти от Европа, Близкия Изток и Северна Африка.
Партньорите от седемте държави твърдят, че това е първият проект по програма „Творческа Европа“, който свързва хумора, изкуството и интеграцията по такъв уникален начин.
Творческата резиденция се провежда в три български града – София, Габрово и Пловдив. Програмата на участниците е наситена с редица срещи и събития.
На 2 и 3 юли се състояха срещите в Центъра за интеграция и миграция Каритас, както и в Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“ с председателката на Съюза на жените бежанки. Предстоят още срещи с мигранти, които са се интегрирали в България, както и с други организации свързани с темата за междукултурния диалог и проблемите в отношенията с „различните“(независимо от това, дали са бежанци, хора от други етноси, хора в неравностойно положение и т .н.).
В Габрово ще се проведат две основни събития.
Среща с местни артисти на 10 юли, с които ще се проведе разговор за това как преодоляваме границите, които поставят пред нас, както и за границите, които сами поставяме пред „другостта“, каква е ролята на изкуството в осмислянето и преодоляването на тези граници.
На 12 юли гостите на резиденцията ще представят артистична терапия в Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Габрово.
В културната програма на гост-творците са включени емблематични за трите града културни институции.
Писателят и журналист Момчил Цонев ще се включи в проекта с организирането на безплатна туристическа обиколка Gabrovo Free Tour за участниците в резидентната програма. Първото издание на Gabrovo Free Tour се случи по време на Международния фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest, организиран от Момчил Цонев през май в Габрово.
Участниците в тура ще научат любопитни факти за града: защо Габрово е наричан „Градът на мостовете“ или „Градът на стоте паметника“; къде се е намирала оригиналната сграда на първото новобългарско светско училище; кой е най-старият запазен архитектурен обект в Габрово; защо първият габровски квартал днес се казва Шести участък и кои са чудесата на Габрово.
В края на резиденцията Гергана Димитрова, Гюнеш Теркол, Веера Гримберг ще посетят и Пловдив( Европейска столица на културата 2019).
Партньорството на Музея на хумора и сатирата в големи международни проекти в областта на изкуството и културата е от голямо значение. То дава възможност  на самия музей, както и на цялата габровска общественост, да бъдат активни участници в културните процеси в глобален мащаб и едновременно с това да популяризират габровския хумор като феномен, който ни отличава от всички останали, но същевременно  „стопява“ всякакви бариери и граници.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни