Млади габровци протестираха в защита на реките

Mladi-hora-izdignaha-plakati-v-zaschita-na-rekite-pred-Obschina-Gabrovo
Млади хора издигнаха плакати в защита на реките пред Община Габрово

Малка група млади габровци, членове на „Риболовен клуб „Балканка“ в сряда вечерта излезе на протест на площад „Възраждане“ в защита на родните реки.

 Те заявиха, че „изграждането на ВЕЦ /Водно електрическа централа/ и МВЕЦ /Малка ВЕЦ/ унищожават родните реки и екосистемата на страната. Природозащитниците бяха издигнали плакати: „Оставете реките и горите“, „Корупцията и некомпетентността убиват нашите реки“, които бяха илюстрирани със снимки на замърсени речни дерета, с почти обезводнени корита на реки от региона и страната.

Успоредно с габровския протест в центъра на София членовете на риболовния клуб бяха издигнали своите искания, свързани с опазването на екосистемата в страната, част от която са българските реки. Чрез своя протест младите хора от Габрово и София настояваха за поемане на отговорност и наказания за нарушителите на онези, които не се съобразяват с изискванията на българското екозаконодателство.

Макар да бяхме малко участниците в протеста, ние считаме, че през последните години сме свидетели на на безпрецедентно и нагло тровене на реки, а никой не поема отговорност за това – бяха думите на Христиан Златев, част от „Риболовен клуб „Балканка“ в Габрово. - Отровените реки имат пряко влияние върху живота и здравето, както на животните, така и на хората. А реките биват и пресушавани при работата на множество МВЕЦ, построени през последните 10-15 години. Около 2000 км. речни участъци са безвъзвратно съсипани“, заяви той. Според него „бъдещите планове на правителството и местните общности ще доведат до унищожението на едни от най-запазените реки страната. Риболовният туризъм по света носи милиарди приходи – подчерта още Христиан Златев и допълни, че този отрасъл е напълно пренебрегнат в националната ни икономика, а реките биват съсипвани.

 

Към момента в България функционират над 200 ВЕЦ и малки ВЕЦ. Само в Габровска област работят ВЕЦ Батошево 1 и ВЕЦ Батошево 2, ВЕЦ „Видима“, ВЕЦ Дебнево, ВЕЦ Душево, МВЕЦ Зора, ВЕЦ Зла Рока, ВЕЦ Козята река, МВЕЦ Пеев в Гръблевци край Габрово, в Шумата, Севлиевско, ВЕЦ Янтра в с. Янтра край Дряново.

Според габровските природозащитници всички те замърсяват родната природа и унищожават реките ни, с което нарушават и екосистемата в региона.

Младите хора от „Риболовен клуб „Балканка“ нееднократно са зарибявали с пъстърва водоемите в региона и ще продължават да го правят. Но в най-скоро време те се стягат да почистят крайречните дерета и коритата на реките от автомобилни гуми и от други едри замърсявания, информира за вестника Христиан Златев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни