Международният пленер по живопис „Боженци” завърши с изложба на творбите в ХГ „Христо Цокев“

Топ новина! Otkrivane-na-izlozhbata
Откриване на изложбата
По традиция художниците оставят по една творба за фонда на галерията

    Международният пленер по живопис „Боженци”, който се проведе от 24 до 31 август в габровското село Боженци, завърши с изложба на творбите в Художествена галерия "Христо Цокев".
    Артистичният състав на тазгодишното издание  включва художници, всеки един от които е носител на специфични регионални идеи, похвати, аналитичност. Не само личностните им характеристики, но и въздействието на средата в МАИР „Боженци”, дават разнообразието на креативните резултати.
    "Авторите отново експериментират нови неща,  в нови посоки и са много продуктивни – представят по няколко работи с различен характер, каза при откриването на изложбата на 31 август д-р Деян Боев. Това показва, че пленерът провокира авторите." По традиция художниците оставят по една творба за фонда на галерията.

    На снимката: Евгени Недeв – директор на ХГ "Христо Цокев" и участниците в пленера Диана Рудокиене, Томас Рудокас, Христина Дренска - Тита, Роберто Йонков, Никола Енев

Христина Дренска - Тита с награда от Пролетен салон на ХГ „Христо Цокев“: „Участвам за първи път на този пленер, който е с чудесна организация. Избрала съм платна голям и малък формат, повлияни от възрожденската къща с контраста между тъмното и светлото, на ръба на абстракцията. Участвала съм на пленери още от академията из цяла България, от Кюстендил до Силистра. Чудесна е средата за работа и творчески обмен с различни колеги от близо и далеч“.

Никола Енев - гостувал със съпругата си Екатерина Петкова с необичайната си изложба „Портретът“  преди две години в ХГ „Христо Цокев“. Автор с много самостоятелни и съвместни изложби: 
„В творческата си биография имам много мащабни проекти. Една от основните области, в които работя  е художественото стъкло. Много съм доволен от миналото гостуване в галерията в Габрово. Пространството беше чудесно. Много е приятна атмосферата  сред  колеги в Боженци.
За условията тук човек може само да мечтае. Времето е великолепно и  единственото, което остава, е да се работи. Направил съм няколко пейзажа. Хиляди са възможностите за пейзажна композиция с множество мотиви, които вдъхновяват. На доста пленери съм ходил, но на много малко места може да бъде намерена такава великолепна атмосфера за работа. Творческите контакти с колеги тук са едно от нещата, които са много ползотворни, позитивни в един пленер.
И всички участници  в него са чудесни художници.
Нека пленер Боженци да продължава с поддържането и съхраняването на тази чудесна традиция. Да се обновява всяка година, да може в културната история на града този пленер като художествено събитие да съществува и да създава условие за нови и нови, хубави творби“.

Роберто Йонков, подготвил е няколко абстрактни, леко декоративни творби. Участва за първи път в пленера. „Пленерът е добър шанс за работа с нови колеги. Нека да продължи да го има. Чудесна възможност за нова изява като творци, обмяна на идеи“.

Диана Рудокиене и Томас Рудокас от Паневежис, Литва – град, побратимен на Габрово Идват за пръв път в България. Имат участия в други пленери най-вече на Балканите  (Сърбия, Македония, Черна гора):
Чувстват се чудесно в Боженци, където времето е много слънчево за разлика от вкъщи, където е по-мрачно. "Радваме се на добра творческа компания. Харесва ни енергията на това място, която ни вдъхновява да рисуваме различни неща. Рисувам малки къщи, но не истински. Видяно през нашите очи. При Томас са през неговата призма. 
И ние имаме художествен симпозиум през юли в нашия град. Бихме искали да поканим ваши художници за участие.
Нашият град има около 100 хиляди население, Технически университет. Томас е директор на  галерията, председател е на Групата на художниците (45 души). В Градската галерия гостуват изложби  от различни жанрове от цял свят.“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Габрово

Към началото

Следвай ни