Международен ден на музеите

<p style=
musei-5272.jpg

18 май е още един повод да напомним, че усилията и енергията, коит

Скъпи колеги,

Изключително ми е приятно да Ви поздравя и да споделя с Вас празничното настроение в днешния Международен ден на музеите, който тази година преминава под мотото „Музеите и оспорваните истории: да кажем в музеите неизразимото”

18 май е още един повод да напомним, че усилията и енергията, които ежедневно влагаме за опазването и популяризирането на културното ни наследство, ни свързват в една обща и отговорна мисия - съхраняване историческата памет на нацията.

Избраната от ИКОМ тема за 2017 година ни изправя пред инересно предизвикателство. Историята е изключително важен инструмент за определяне идентичността на хората и всеки един от нас се открива, намира като участник в нея, чрез важните събития – в регионалната и национална история.

Спорните исторически тези не са нито нови, нито изолирани травматични събития, макар понякога да се интерпретират травматично за отделната личност, фамилии или по-големи социални групи. Тези истории, които често са малко известни или неразбрани, резонират универсално, тъй като се отнасят до нашата обща история и засягат всички нас.

Музейните ни сбирки и колекции, много често дарени от наши приятели и сътрудници, предлагат отражения на спомени и представяне на историята, пречупена през индивидуалности. Поради това, този ден – 18 май, и тазгодишното мото ни предоставят възможност да покажем как ние – музеите, насърчаваме посетителя да мисли извън неговите собствени индивидуални преживявания.

Динамичните обществено-политически процеси в България, Европа и в глобалния свят протичат сложно, често драматично и натрупват в нашите фондове все повече и повече „оспорвани истории”. ИКОМ ни задава тема не за един ден, а за години напред.

Това е предизвикателство не само към нас като специалисти, но и към общественото възприятие към музеите и ролята им за развитието на обществото.

Да го посрещнем.

Бъдете живи и здрави и изпълнени с неизчерпаема енергия и вдъхновение!

Честит празник!

Мая Карагьозова,

Директор на Националния музей на образованието - Габрово

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни