Матине в памет на Йордан Чуховски

<p>По инициатива на дряновското читалище „Развитие-1869” в Дневния център за
Матине в памет на Йордан Чухов

По инициатива на дряновското читалище „Развитие-1869” в Дневния център за възрастни хора в града се проведе творческо матине, посветено на 85-та годишнина от рождението на бележития деятел на културата Йордан Чуховски

. С помощта на неговата съпруга Райна Чуховска, читалищната библиотека бе подготвила мултимедийна презентация, в която хронологично подредени текстове и фотоси разказват за живота и творческия път на самобитния талант от дряновското село Гостилица. Г-жа Чуховска допълнително припомни много любопитни моменти от живота на своя съпруг и прочете разказ от книгата му „Островът на краставичарите”.
Йордан Чуховски по образование е бил агроном, изключително активен читалищен деятел, организатор на самодейни състави, актьор, музикант, танцьор, художник, фотограф, сценарист. В основната си професия се проявява като новатор, инициатор и изобретател – рационализатор. Сам е конструирал и изпробвал нови машини, съоръжения и механизми, признати за уникални в страната. Автор е на книгата “Островът на краставичарите” и на редица статии, научни и художествени публикации. Наред с всичко останало е извършвал разнообразна събирателска и изследователска работа, в резултат на което е публикувал в различни етнографски издания своите изследвания – „Гостиловският говор – диалект в диалекта”, „Гостиловският хумор”, „Местни народни обичаи”, „Местни народни песни”, „Обществено-нравствени особености, народопсихология”, „Детски фолклор” и др.
Йордан Чуховски е участвал във фолклорни фестивали и състезания, организирани от Дома на хумора и сатирата в Габрово, откъдето печели престижните награди “Благолаж” и “Първи принц на карнавала”. Носител на званията “Отличник” на Министерство на земеделието и Заслужил деятел на културата, удостоен е с званието „Почетен гражданин на Дряново”.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни