Маргарита Доровска: "По-малко от 5 процента са жените, автори на политическа карикатура"

Препоръчана! Margarita-Dorovska
Маргарита Доровска

До 17 май 2020 година в Музея на хумора и сатирата в Габрово е премиерата на изложбата от първия в света карикатурен конкурс, в който могат да участват само жени. Организатори са United Sketches - международна организация, защитаваща свободата на изразяването и карикатуристите в изгнание. Голямата награда - Гранд при е на стойност 3000 евро, а другата голяма награда е за млада карикатуристка до 25 годишна възраст е 1500 евро.
За акцентите на изложбата, за творческите превъплъщения на жените карикатуристки разказва директорът на Музея на хумора и сатирата Маргарита Доровска.

- Какво представлява изложбата?
- 100 карикатури на 52 феноменални жени от целия свят са финалисти на конкурса „Международна награда за жена карикатурист“. Повече от 1 000 творби от 260 карикатуристки, изпратени от най-далечните ъгълчета на планетата се включиха в надпреварата. Впечатляват изтънченото равнище и забележителната дълбочина на силните послания в тях. Това доказва колко са необходими подобни форуми, където жените да покажат творчеството и ценния си опит по важни обществени и екологични въпроси.
От 260 участнички, 49 са от Иран, държава в която правата на жените не са големи. Доста участнички има и от Индия. Най-малката участничка е родена 2014 година в Италия.
Подбраните от селекционния комитет творби ще бъдат показани в много галерии и музеи благодарение на партньори на наградата като Micro Galleries, Center for the Аrt of Political Cartoon и други. Селектираните автори и карикатури ще бъдат представени и публикувани в онлайн платформите на United Sketches и на партньорските организации.
- Защо има толкова малко жени-карикатуристи. Иначе жените са феминизирали доста професии?
- Действително тази професия още не е феминизирана. Статистиката сочи, че по-малко 5 процента са жените, които правят политическа карикатура. Целта е да се промени тази тенденция. Това може да се постигне чрез такъв вид конкурси, които изрично насърчават жените да рисуват по актуални обществени теми. Важно е да направим стъпка за постигане на баланс.
Карикатурата открай време е била много мъжко занимание, много мъжки занаят. Големите хумористични издания са традиционно мъжки.
Но в България като цяло карикатурната тема е проблемна. Почти няма млади автори, нови имена. Големите карикатуристи нямат свои последователи, защото това е тежък занаят, с който човек не може да се издържа лесно. Иначе няма формално обяснение защо жените в политическата карикатура са малко. Една от причините може би е, че карикатурата е власт, ставаш по-силен, имаш последната дума, който се смее последен. Това е още една властова позиция, която ние жените, трябва да извоюваме.
Карикатурата изключително много борави с клишета и стереотипи и осмива. Масовата култура, която познаваме са филмите, телевизията, музиката, рекламата, това са полета, изключително доминирани от мъже. Сценаристи на филми, режисьори, продуценти са предимно мъже, те създават съвременните визуални образи. И в тази култура не се чувстваме удобно, ние жените.
- И в България ли е така, в музея преди време имаше карикатури на наша авторка?
- Да, става дума за Ала Георгиева. Тя работи съвместно със съпруга си Чавдар Георгиев. Те винаги правят карикатурите си в тандем, подписват се заедно.
Има и други карикатуристки, Маргарита Янчева, например, работи за в. "Стършел". Прекрасна карикатуристка. Понякога жени, които се занимават с илюстрация на книга прескачат и в карикатурата. Например, Мая Чолакова, която също има самостоятелна изложба при нас.
- Голяма чест за Габрово е, че премиерата на изложбата е тук, нали?
- Да, голяма чест е. Един от участниците в 14-членното жури е Марилена Нарджи, италианка, беше и в журито в раздел "Карикатура" на 24-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата в Габрово. Всъщност тя направи връзката между конкурса и музея. Следваща спирка на изложбата е Центърът за изкуство на политическата карикатура в Музея на труда (Arbetets museum) в Швеция, където тя ще гостува от 30 май до 13 септември 2020 година.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото