„МаксИмално“ ще се играе в Габрово

<p>Една от последните пиеси на габровския писател и драматург Калин
„МаксИмално“ ще се играе в Габ

Една от последните пиеси на габровския писател и драматург Калин Илиев - „МаксИмално“, ще се играе на габровска сцена. Новината съобщи директорът на театъра Невена Митева. Драматургията на Калин Илиев се играе в България и по света, но отда

Преработката на пиесата е съгласувана с режисьора Васил Дуев, който иска да се заеме с постановката. Той е и много добър актьор и телевизионен водещ, а според Калин Илиев се харесва много от най-младите. Дуев има вече реализирани 3 постановки като режисьор в „Сфумато“, в театър „Възраждане“ и в Сливен. Като актьор играе в Младежкия и в Пловдивския театър. 

В заглавието „МаксИмално“ има игра на думи и букви и според писателя то носи известна мистификация, черпи енергия и вдъхновение както от самото себе си като смисъл, така и от собственото име, което е част от него - Максим, име важно за автора, но и име на единствения български светец, който не е мъченик, Максим Изповедник.
“Пиесата е една класическа мелодрама – обяснява писателят. - Аз смятам, че мелодрамата е вечен жанр в съвременната театрална естетика, защото тя би могла да отиде и към трагедията, и към комедията. При мен самият текст е силно драматичен, но са използвани вътре похвати в самите образи и във взаимоотношенията, които могат да направят текста много смешен. Героите са смешни, но в същото време сюжетът е дълбоко драматичен и дори трагичен. Това е една пиеса, която разказва за бунта на най-младите срещу по-възрастното поколение, което се опитва да им вземе всичко, включително и чистата природа. Посланието на пиесата е отправено към всички нас днес, към бъдещите поколения. То е важно не само за града, за страната ни, но и за света като цяло. “
Над 20 са постановките на негова драматургия в над 10 държави в Европа. Калин Илиев е разпознаваем и в културната столица Париж. Там беше поставена през 2009 г. като копродукция неговата „Границата“ и тя се игра с успех на Летния международен фестивал на професионалните театри. През 2010 пиесата „Голямата мама“ бе поставена във Франция като „театър на маса“ с френски актьори. В момента по романа на Калин „Пролетта на емигрантите“ продуцентска къща в Париж подготвя сценарий и създаване на филм. По същия роман Калин Илиев приключил написването на либрето за международен проект за рок мюзикъл.
Композиторът е българин от Виена, а режисьорът – българин от Париж.
Калин Илиев се връща на габровска сцена като драматург след много години. Най-напред през далечната 1985 година в театъра в Габрово се реализира неговото „Сатирично кабаре“ от Слави Бонев. По-късно гост-режисьорът от Прага Николай Георгиев поставя с двамата музиканти Недко Коларов и Илко Илиев спектакъла „Приятели“, който и досега няма аналог в България – двама музиканти играят театрален текст и свирят на сцената. След това са поставени две пиеси на Калин в Кукления театър в Габрово - „Как се прави приказка“ и „Подводно приключение“. През 2001 на габровска сцена е прехвърлен направеният в София спектакъл „Ключът“ с участието на Малин Кръстев, Герасим Георгиев, Валентин Танев и Станка Калчева. По него по-късно Националната телевизия направи и филм. От 2001 година габровски театър не е поставял текстове на Калин Илиев.
Освен на романите „Последният пощальон“ и „Пролетта на емигрантите“ Калин Илиев е автор на над 20 пиеси. Част от тях са поставени от доста български театри, както и в чужбина. Постановките в България и публикациите им са повече от 30.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото