Любка Тинчева, директор на Национален музей на образованието: Да предоставяме на посетителите емоционално и запомнящо се музейно преживяване е основен приоритет на нашия екип

Lyubka-Tincheva,-direktor-na-NMO-–-Gabrovo
Любка Тинчева, директор на НМО – Габрово
Интервю с директора на НМО – Габрово за най-запомнящите се събития в музея през 2022 година, за многобройните изложби, ценните дарения, партньорството с други културни институции и предстоящите събития

    - Госпожо Тинчева, кои са запомнящите се събития в Националния музей на образованието през изминалата 2022 година?
    - За Националния музей на образованието изминалата година беше щедра откъм събития. Успяхме да реализираме успешно всички, заложени в годишния план, дейности. Радваме се, че в сравнение с 2021 година имаме над 50 процента ръст на посетителите и значително повишаване на приходите.
    Експозицията „200 години от рождението на д-р Никола Василиади - благодетел на техническото образование в Габрово”, реализирана с финансовата подкрепа на Община Габрово по програма „Култура 2022“, е инициативата, която ни донесе удовлетвореност, предизвика у нас чувство на гордост. Надявам се - и у габровци. С изложбата екипът на музея надгради проекта по програма „Култура“ на Община Габрово от 2019 г. „Външна експозиция „Габрово – център на знание и просвета“.
    Със съдействието на бивши учители и възпитаници на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово успяхме да проучим и допълним базата данни за развитието на техническото образование. Направените дарения обогатиха музейния фонд с нови материали. Изложбата бе включена в програмата за отбелязване на ежегодните Европейски дни на наследството (17 и 18 септември) заедно с тематичен кът, представящ културни ценности и материали от фонда на музея, свързани с техническото образование, както и кинопрожекция за професионалното образование в България.
    Друга важна инициатива бе проведеният двудневен обучителен семинар, организиран от Национален център „Музейно училище” по Националната програма на МОН „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда 2022/23”, Модул „Културните институции като образователна среда”. В него участваха над 90 представители на музеи, детски градини, училища и университети.  

 
    Проведени бяха обучения на следните теми: „Провеждане на наблюдения, експерименти и изследвания в часовете по физика и астрономия. Принципи на приложения в електротехниката“ с лектор златният учител на България Теодосий Теодосиев; „Нестандартни художествени техники по изобразително изкуство в детската градина и началното училище“ и „Частно-дидактическа технология за овладяване на графични умения и подобряване на фината моторика на ръката чрез техника щудиране с лектори  доц. д-р Мариета Савчева – ръководител катедра „Хуманитарно образование“ в Департамент за информация и усъвършенстване на учители към СУ „Св. Климент Охридски“, и Бистра Георгиева-Чиприянова – педагог иноватор.   
    Във връзка с дейностите на Национален център „Музейно училище” заснехме филм за популяризиране на съвременни музейно-педагогически практики и отпечатахме четири нови издания – илюстровани музейни тетрадки по „История“, „География”, „Физика” и „Български език”.      
    - Какви са основните приоритети на музея?
    - През януари започва реализирането на втория етап на проект „Основен ремонт, реставрация и модернизация на стара сграда на НАГ и НМО - Габрово”. Поради ремонтните дейности музеят ще бъде затворен за посетители в рамките на 4 месеца. За нас е много важно те да приключат навреме и музеят да получи средства от Министерството на образованието и науката за третия етап на проекта „Вътрешен ремонт, ремонт на електрическа инсталация НМО - музей”. 
    Друга приоритетна дейност е дигитализацията на движимите културни ценности с цел осигуряване на достъпност до културно-историческото наследство, както и обогатяването на фонда чрез привличане на дарители.
    Чрез заложените в програмата на Национален център „Музейно училище“ дейности се стремим да създаваме условия за по-добра координация между музея и училището в помощ на учителите и педагогическите специалисти за представяне и ползване на културното наследство в образователния процес; да предоставяме възможност на учителите от предучилищно и училищно образование за повишаване на професионалната им квалификация; да популяризираме добри музейно-педагогически практики. 
    И не на последно място приоритет на екипа на НМО е да предоставя на посетителите емоционално и запомнящо се музейно преживяване.
    - Вие организирате много изложби през годината, кои бяха най-интересните? 
    - През годината в музея бяха експонирани 18 изложби. НМО гостува с осем в музеи и библиотеки в страната и в Министерството на образованието и науката.

    Трудно е да се определи коя е най-интересната, защото сама по себе си всяка изложба е уникална със заряда и посланието, което носи.
    Изложбата „150 години от първия кабинет по физика и приносът на Иван Гюзелев за експерименталното образование”, с която стартирахме годината, привлече стотици посетители.
    На голям интерес се радваше и външната експозиция в центъра на Габрово „200 години от рождението на д-р Никола Василиади - благодетел на техническото образование в Габрово”, която е по проект, съфинансиран по програма „Култура“ от бюджета на Община Габрово за 2022 година.

    „Елате да живеем за нашите деца“ е фотодокументалната изложба с движими културни ценности от фонда на НМО, която реализирахме по повод 140 години от създаването на първата детска градина у нас и показва развитието на предучилищното възпитание в България.
    Музеят подготви и отпечата фототипно издание на първото методическо ръководство за обучение на деца в детската градина „Детинска мъдрост“, посветено на 175 години от рождението на Никола Живков, 140 години предучилищно образование в България и 135 години от написването му - полезно четиво както за учители, така и за родители.
    - Спецификата на вашата дейност позволява ли онлайн да бъдат реализирани събития?
    - В последните две години натрупахме опит в организирането и провеждането на онлайн събития - семинари, уроци, виртуални посещения. 
    През 2022 година онлайн инициативите бяха насочени към българските училища в чужбина. През отчетния период бяха реализирани виртуални посещения в музея и занятия с деца от български училища в  Нидерландия, Великобритания, Германия, Италия и Испания.
     - През 2022 година в музея постъпиха ли ценни дарения?
    - Броят на постъпилите чрез дарения материали е 592. Това е акт на добра воля и не е най-удачно да сравняваме, но ще отбележа, че са повече от 2021 г. Те са свързани с тематиката на музея и обогатяват неговия фонд със: свидетелства, удостоверения, снимки, албуми, учебна литература, учебни пособия, папки с материали, нормативни документи, книги, вестници и други.
     През годината постъпиха дарения от Николай Колев – Габрово; Любомир Караколев – Габрово; Жанета Георгиева – Габрово; Валери Арабаджиев – Плевен; Венета Конярова – Козлодуй; Стефка Ангелова, Галина Стоянова – София; дружество „Краезнание” – Плевен, Маргарита Димитрова – София; Тимофей Андреевич – Варна; Любка Тинчева – Габрово; Матфей Иванович Ертел – Варна; Ангел Илиев Ангелов – Габрово; Валентин Пенчев Дамянов - Габрово; Милен Калчев – Варна, Дарин Канавров – Варна; ОУ „Неофит Рилски“ –  Габрово; ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ - Пловдив; Биляна Манчева - София; Валентин Стоянов - Пещера; Ива Инджова – Габрово; Национален политехнически музей – София; Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна; Исторически музей – Дряново; галерия „Видима“ – Севлиево; Захарин Захариев – Габрово; Регионален исторически музей – Габрово; Марин Жечев – София; Венета Недялкова – Габрово; Георги Кордов – Габрово.
    Благодаря на всички дарители от името на целия екип. Техните щедри жестове обогатяват и дописват историята на образованието. 
    - Какво е взаимодействието ви с другите културни институции в града, с училищата? Често организирате съвместни събития.
    - Националният музей на образованието си сътрудничи с културните институции и училищата не само на територията на областта, но и в страната. Взаимодействието се изразява в реализирането на редица дейности - изложби, ученически конкурси, семинари и конференции, разработване на уроци и т. н. В реализиране на музейните дейности се радваме на подкрепата на Областна администрация и Община Габрово.
    Дългогодишно е партньорството ни с регионалните управления на образованието, ЖБД „Майчина грижа“, Държавен архив - Габрово, Синдиката на българските учители, Граждански комитет „Памет Габровска”, Обществен комитет „Васил Левски“, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”, Софийски университет.
    През годината НМО бе партньор в разработени проекти на ЖБД „Майчина грижа“ – Габрово, Национален музей „Васил Левски“ – Карлово, Фондация „Лъчезар Цоцорков“, която е частна фондация с основна цел да допринася за благополучието на българското общество чрез подкрепа за културата и развитие на талантите, насърчаване на иновациите и постиженията в образованието и здравеопазването, както и чрез подпомагане на деца в неравностойно положение. Участвахме в заснемането на епизод 1 (тема „Образование“) от документалната филмова поредица „Дарители” с работно заглавие „Светли умове“, инициирана от фондацията. През годината музейният екип оказваше подкрепа и на подкаста „Градското казино“ на сайта „Наука и изкуство“ . 
    В партньорство с център „Образование за демокрация“ - Пловдив организирахме провеждането на обучителен семинар „Настолните игри ХАБА - иновативен метод за постигане на практически резултати за приобщаване, социализация и разпознаване на емоции при деца от 3 до 10 години“.
    С любезното съдействие на културни институции и училища в региона заснехме филм „Музеят и училището – партньорство в развитие“, който е част от дейностите на Национален център „Музейно училище“ по националната програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда“. Филмът представя 5 модела на съвременни музейно-педагогически практики. В него участваха ученици от ОУ „Ран Босилек“ – Габрово, ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово, Национална Априловска гимназия и НГПИ „Тревненска школа“ – Трявна. Културните институции, които бяха ангажирани, са Национален музей на образованието, РЕМО „Етър“, Музей „Дом на хумора и сатирата“, ХГ „Христо Цокев“ и РБ „Априлов-Палаузов“. 
    Всяка от петте части на филма показва реализирания урок и коментар на учителя и музейния специалист за съвместната работа по урока – в какво се изразява взаимодействието им и как се използва културното и природно наследство в образователния процес; какъв е подходът за постигане на въздействие върху учениците, за да се засили интересът им за получаване и надграждане на знания и повишаване на емоционалното преживяване. Уроците във филма могат да бъдат гледани в YouTube канала на НМО и на сайта на НЦ „Музейно училище“ – nmo-shkolo.com.    

       - Съвместяването в една сграда с Националната Априловска гимназия улеснява ли ви или ви затруднява в дейността ви?
    - Сградата на Априловска гимназия дава подслон на две значими за Габрово институции, които носят еднаква отговорност пред историята и традицията. Екипът на музея поддържа добър диалог с гимназиалната колегия, която е наш дългогодишен партньор. Стремим се да сме си взаимно полезни. За поредна година музейните зали се превърнаха в предпочитана територия за учениците от гимназията. Броят на реализираните съвместно уроци е 31. 
    - Какво сте предвидили в културния календар за 2023 година?
    - Събитията в културния календар са свързани с отбелязването на 150 години от гибелта на апостола на свободата Васил Левски и 145 години от Освобождението на България.
    В цикъла събития през май „Месец на словото и знанието“ по повод 230-годишнината от рождението на Неофит Рилски ще предложим на посетителите изложба с културни ценности от фонда на музея и видеопанорама, отразяващи живота и делото на патриарха на българските учители.
    Във връзка с ноемврийския цикъл „Техният ден – времена и събития“ ще проведем четвъртия Национален ученически конкурс „Времена и будители”.
    По повод 115 години от рождението на Петър Чаракчиев – изтъкнат учител по музика в Априловска гимназия, ще изработим изложба за развитието на музикалното образование в България. В музея ще гостуват две изложби: „В света на българските откриватели и изобретатели“ на Национален политехнически музей – София и „За свободата на отечеството“ на РИМ – Пазарджик.
    Във връзка с програмата на Национален център „Музейно училище“ ще разработим нови печатни издания в помощ на учителите и за самоподготовка на учениците: тетрадка по музика за V – VII клас; тетрадка по човекът и обществото за III-IV клас; тетрадка по физика и астрономия за III – IV клас и тетрадка по история за VIII – XII клас.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото