ЛИЧНА ПОЗИЦИЯ: Рекетът на българската държава заплашва обществото, май наистина трябва да сменим „чипа”

Такаааа! Да обобщим с едно изречение! Живеем в рекетьорска държава,
ЛИЧНА ПОЗИЦИЯ: Рекетът на бълг
Такаааа! Да обобщим с едно изречение! Живеем в рекетьорска държава, в която отговорностите се прехвърлят от една глава на друга (казва се от болната на здравата и сигурно има защо). Един български държавник, когото няма да се уморя да цитирам и към когото

И е прав. Понеже това е личното ми, субективно мнение, ще го подкрепя с факти, за да стане ясно каква е провокацията за мислене в такава посока. 
Информация от края на април гласи:
Санкции за над 10 млн. лв. иска да наложи екоминистерството на проекти по Оперативна програма „Околна среда“, изпълнявани от Община Габрово. Ударът е върху двете големи инвестиции - Водния цикъл и Регионалното депо за битови отпадъци.
Управляващият орган на Оперативната програма заявява в няколко кратки писма, че няма да признае 6,2 млн. лв. от проекта „Воден цикъл“ и 4 млн. лв. от парите за депото. 
Най-общо казано, твърди се, че има нарушения, свързани с провеждането на процедурите за избор на изпълнител и различни други нарушения по двата големи инфраструктурни проекта. 
Информация от миналата седмица гласи:
Спирането на европейските програми няма нищо общо с ДПС, ГЕРБ или друга партия, е категоричен народният представител от БСП Йордан Стойков. Според него България е залог в геополитическото противопоставяне между Русия и САЩ:
„България е залог в геополитическото противопоставяне между Русия и САЩ, дори не между ЕС и САЩ. И този залог се казва „Южен поток“. Американците казват, че нямат нищо против Европа да купува газ от Русия, но той трябва да минава през американски тръби. Едно от първите решения на правителството в Украйна е разделяне на мрежата от транспортния газопровод, който е обявен за приватизация. Синът на Джо Байдън е изпълнителен директор на тази компания. Ако има „Южен поток“, Украйна остава ненужна като транспортна страна. Това не е изгодно за САЩ и те имат механизмите да влияят върху ЕС“.
Такаааа! Да се върнем на рекетьорската държава. Очевидно на всички им е ясно, или поне на представители на управляващото мнозинство, че санкциите по оперативните програми имат силен политически знак. С едно голямо „гео“ отпред. На родна почва чиновниците от Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“, дали случайно или не, махат „гео-то“ и знакът остава да е само и единствено „политически“. Вместо да защити с нокти и зъби проектите, а чрез това и населението на страната, в частност Габрово, Министерството в лицето на Управляващия орган опита да наложи смазващи санкции. 
В някои общини стана ясно, че те многократно надвишават местния бюджет. Така с активната роля на българската държава се оказахме на ръба на невиждано явление - заплаха за фалити на общини. Само си го представете! Спирането на уличното осветление от времето на Николай Дачев би ни се сторило като „рай“ в сравнение с това. 
Приемам, че България не е в състояние да реагира бурно на такъв натиск от международно естество, в който сблъсъкът е между големите. Но не приемам, че вместо да смекчим удара, вместо да отстояваме общите си вътрешни интереси, тук става точно обратното. Ако може - тежестта да се прехвърли на някой друг! Пък ако ударим и политическия си опонент - още по-добре. Какво тук значи някакво си население, строшени коли, стискане на зъби и надежда, че нещата ще приключат по-бързо. 
В една политическа сила от известно време се питат: „Какво става и защо?“. Май отговорът е: „Ето това става. Все по-малко хора искат да бъдат заложници на политически интереси, с или без „гео“ отпред. Искаме си живота днес и сега. И някой, който да получи позиции, за да брани интересите ни“. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото