Консулите на Унгария и Словакия посетиха президента на БФХ Росица Бакърджиева преди конгреса на EHF в Глазгоу

Водеща! Konsulite-na-Ungariya-i-Slovakiya-s-Rositsa-Bak-rdzhieva
Консулите на Унгария и Словакия с Росица Бакърджиева

Консулите на Унгария и Словакия - г-н Чаба Балаж и г-жа Ивана Марксфелдова, бяха на кратко посещение в Габрово за среща с президента на Българската федерация по хандбал г-жа Росица Бакърджиева. Визитата на високите гости беше във връзка с предстоящия 14-и редовен конгрес на Европейската хандбална федерация в Глазгоу, Шотландия, на 19-20 юни, по време на който ще бъдат гласувани домакините на европейските първенства за мъже и жени през 2022 и 2024 година. Унгария и Словакия издигат обща кандидатура за домакинство на първенството на континента за мъже, а България ще даде своя вот при гласуването. Ето какво сподели ръководителят на консулския отдел в посолството на Унгария у нас Чаба Балаж след разговора с президента на БФХ.

  - Какъв бе поводът за Вашата среща с президента на БФ Хандбал?
- Ние сме тук, за да заявим намерението на Унгария и Словакия да кандидатстват за организирането на Европейско първенство по хандбал за мъже през 2022/2024 година в двете държави. Искахме да изложим пред г-жа Бакърджиева силните страни в нашата кандидатура. От друга страна, тази среща беше важна, за да започнем един диалог в рамките на спортната дипломация, като, разбира се, се надяваме в бъдеще да имаме възможността да свържем наши отбори с местни отбори по спортна и приятелска линия. Смятам, че спортът е най-леката дисциплина в дипломацията, но в същото време той носи най-големи резултати. Виждате и севернокорейският лидер, на който много не му мигва окото от нищо, но едно спортно събитие успя да размекне сърцето му. Разбира се, това беше съвсем краен пример (смее се).
- Колко важно е за вашите две държави да бъдете домакини на това първенство?
- Важно е, като продължение на нашите добри двустранни отношения със Словакия, но най-важното всъщност е да популяризираме един добър хандбал и да го транслираме към колкото се може повече хора. Смятаме, че за това първенство можем да привлечем публика от съседните европейски страни в рамките на 150 милиона души. Другата наша цел, която се надяваме да изпълним, е да привлечем много повече хора за фенове на хандбалната игра, подобно на най-популярния спорт - футболът. Вече споменах пред г-жа Бакърджиева, че и за Унгария, и за Словакия е много важно да организираме това събитие, защото това би дало тласък за въвеждането на хандбала като спортна дисциплина за изучаване в училищата.
- Колко значим в момента е хандбалът като спорт в Унгария?
- За съжаление, ние в областта на футбола не сме много добри (усмихва се). Половината страна постоянно е в очакване изведнъж да се надигнем и да постигнем добри резултати, но на този етап не се получава. Това издигане се получи в хандбала и имаме два отбора, които наистина са на световно ниво - „Веспрем“ при мъжете и „Гьор“ при дамите. Слоганът на нашата кандидатура е „Присъединете се към празненството на хандбала“, така че ако получим възможността да организираме първенството, това наистина би бил един голям празник за нас.
- Как се случи това шеметно издигане на хандбала в Унгария?
- Една от причините за издигане е, че в страната бяха създадени условия за навлизане на големи и много силни инвеститори. И тъй като те се стремят за придобият популярност и да спечелят хората - спортът е най-добрият път за това. Трябва да отбележим и това, че Унгария е страна с големи спортни традиции. Ние се нареждаме в топ 10 по брой на спечелени олимпийски медали на човек от населението. Ние сме 10 милиона, а на летни олимпийски игри печелим обикновено по 7-8 златни медала. Спокойно може да се каже, че спортът е в нашето ДНК, както и на българите, разбира се.
- Имате ли рецепта за това как добри практики в спорта, каквито очевидно съществуват в Унгария, могат да бъдат приложени и тук?
- Разговаряхме с г-жа Бакърджиева и мисля, че посоката, в която са поели, е правилна. Фокусът трябва да се насочи към младите състезатели и, доколкото разбрах, тук се действа именно в тази посока. Убеден съм, че това ще даде резултати много скоро и в България.
- Имате ли послание към любителите на хандбала в България?
- Бих им казал: Продължавайте само така смело и напред. И подкрепете Унгария и Словакия.

Росица Бакърджиева - президент на БФ Хандбал:
„Посещението на консулите на Унгария и Словакия в Габрово се случва броени дни преди конгреса на EHF в Глазгоу, където ще бъдат разглеждани кандидатурите за ЕП за мъже през 2022 и 2024 година. Представителите на двете държави държаха лично да презентират условията за провеждане на такъв форум на най-високо ниво. Тяхната обща кандидатура е продължение на двустранните отношения и общи политики между двете страни. Няма как да не съм повлияна от начина, по който на най-високо политическо ниво се подкрепя спорта хандбал. Унгария и Словакия са държави с много сериозно присъствие и традиции в нашия спорт. Общите усилия на националните федерации, подкрепени от държавите, градовете домакини, от сериозни инвеститори и спонсори и защитени с обществен интерес, са най-голямата гаранция за постигане на устойчиви резултати. Разработването на дългосрочна стратегия в областта на спорта, извън мандатите на политиците, гарантира, че спортното развитие на нацията ще бъде част от приоритетите на всяко управление. Говорим за 150 милиона очаквана публика. Това е и бизнес, и култура, и начин за използване на обединяващата роля на спорта. И двете държави застават зад проект - хандбалът да залегне като основна дисциплина за обучение в училищата. Това би създало всички предпоставки за максимално широка основа за работа с деца. Мисля, че срещата беше изключително полезна. В рамките на спортната дипломация обсъдихме и възможности за сътрудничество и реализиране на общи събития, насочени най-вече към младите таланти в нашия спорт, както и възможността да разширим света на хандбала в едно общо, дългосрочно приятелство и партньорство“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни