Кметът Таня Христова пита министър Иван Шишков: Приоритет ли е за държавата тунелът под връх Шипка?

Топ новина! Tunel-t-pod-Bakoiskiya-bair-bi-bil-bezsmislena-investitsiya-bez-tozi-pod-SHipka
Тунелът под Бакойския баир би бил безсмислена инвестиция без този под Шипка
В писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков кметът на Габрово Таня Христова пита приоритетен обект ли е за държавата тунелът под връх Шипка и ще бъде ли реализиран.

Повод за реакцията на Община Габрово станаха изразени пред медии позиции на министъра през последните дни, които поставят под съмнение институционалната подкрепа за обекта.
В писмото до министъра Таня Христова припомня националното и международно значение на инвестицията, както и факта, че през последните седем години беше изградена довеждащата инфраструктура - четири от общо петте етапа на обхода на град Габрово, и че направените инвестиции се обезсмислят без реализацията на финалния етап - тунела под връх Шипка.
Само преди девет месеца обектът отново беше поставен под риск, но после потвърден като национален ангажимент. Ето защо, повече от пет месеца след подписването на договорите за проектиране и строителство и за строителен надзор на последния участък от обходния път на Габрово с тунел под връх Шипка, кметът на Габрово задава и други въпроси към министъра на регионалното развитие и благоустройството.
Тя ще очаква отговор за напредъка по изпълнението на договорите за проектиране и строителство, включен ли е Проектът „Проектиране и строителство на обект: „Обход на гр. Габрово от км 20+124,50 до км 30+673,48, включително тунел под връх Шипка“ в Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027, както и какво е официалното становище на министерството за ролята и значението на проекта за националната и международната транспортна свързаност.

Според Таня Христова свързването чрез тунел от двете страни на Балкана отдава е легитимирано като обществен приоритет от национално значение, но той трябва да бъде недвусмислено припознат като такъв и на държавно ниво.

Писмото до министър Иван Шишков е адресирано още до президента на Република България, до служебния министър-председател, до заместниците му, отговорни за управлението на европейските средства и за икономическите политики, транспорта и съобщенията, както и до Комисията по регионална политика и местно самоуправление в Народното събрание.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Тунелът

Към началото