Кмет иска да спре пенсията на опълченеца Добри Добрев

Препоръчана! Dobri-Dobrev-s-s-s-prugata-si-Desha-i-vnuchkite-Desha-i-Pesha
Добри Добрев със съпругата си Деша и внучките Деша и Пеша
Изложбата "От оръжието към плуга" заслужава да бъде разгледана и прочетена внимателно, защото изследователите от НПМ "Шипка – Бузлуджа" разказват интересни истории. Не само героични.

 Например как кметът на Боженската община предлага на държавата да бъде прекратена пенсията на 42-годишния герой от Шипка Добри Добрев. Макар и с неподвижна дясна ръка и с пет дела на кмета му се видяло, че Добри вече има "завидно положение"
Добри Михов Добрев е роден в село Торбълъжите, Габровско на 20 октомври 1856 г. Според дружинно свидетелство № 354 постъпва в 9-а дружина, 2-ра рода на 7 август 1877 г. като редник. Участва в боя за превземането на укрепения лагер на Вейсел паша, в колоната на генерал-княз Святополк Мирски. Добрев е уволнен от служба на 30 април 1878 г. След войната живее в Торбалъжите. На 20 декември 1895 г. пише прошение за пенсия. Към него е прикрепено удостоверение от Габровския околийски лекар, че на 19 декември с. г. Добрев е с неподвижна дясна ръка. Жени се за Деша Добрева Михова. Има 5 деца – Михаил, Иван, Дянко, Неда и Дена. Притежава къща и плевня, 19 дка ниви, 3 дка градини и 4 дка гори. Изхранва семейството си със земеделие и амбулантна търговия. В пенсионното му дело е запазено писмо на кмета на Боженското селско общинско управление от 1898 година до габровския околийски началник с молба да бъде прекратена даваната от държавата му пенсия, защото вече има "завидно положение".
Участва в тържествата за откриването и освещаването на Паметника на свободата през 1934 година. До върха отива с каруцата си. До края на живота си дядо Добри е приятел с опълченеца от 9-а дружина Колю Цанков, роден и живял в същото село. Умира на 3 април 1937 г. в колиби Торбалъжите.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни