Каузата да запазим 3 март като национален празник обедини проф. Иво Христов, евродепутата Петър Витанов и кандидата за кмет на Габрово Николай Косев

vlyavo-–-Nikolai-Kosev,-vdyasno-–-prof.-Ivo-Hristov
вляво – Николай Косев, вдясно – проф. Иво Христов
Защо е важно да запазим националния си празник и какво е датата 3 март за нас - българите, отговарят тримата застъпници на родолюбивата кауза

Проф. Иво Христов:
3-ти март трябва да бъде Национален празник, защото ние първо трябва да си изясним какво представлява Националният празник на една страна, а то следва от самото наименование. Ако нямаше 3-ти март, нямаше да  има и българска нация. Националният празник е този, с който се конституира държавата и нацията. Ако нямахме държава и нямахме нация, то в никакъв случай нямаше да имаме нито 24–ти май, нито Ден на Независимостта и всичките останали дати, които по политически съображения в момента се предлагат. Ясно е какъв е мотивът на управляващите за това. 3-ти март е продукт на Русия и Руската империя и има Кръстоносен поход срещу всичко руско, то трябва да бъде заличено. Да бъде заличена и паметта за връзката между българите и Русия, и най-вече голият факт, че без Русия нямаше да има независима и свободна България. Поради тази причина 3-ти март – дори да се абстрахираме от русофобския дневен ред на политиката в момента, 3-ти март е всъщност абсолютното и необходимо начало, за да имаме всичко останало. Без наличието на държава, ние в най-добрия случай можехме да влачим жалкото си съществувание, да речем като един голям народ като кюрдите от 30 милиона, които нямат държава и няма да имат в обозримо бъдеще .  Ние просто не оценяваме какъв огромен, невероятен исторически шанс сме имали преди повече от 140 години.
Петър Витанов:
3 март е кауза. „Сглобката“ се опита и това да ни отнеме – малкото останало достойнство. Подвигът на нашите  предци, подвигът на градове като Габрово, това, което се е случило на връх Шипка само на 20 километра оттук, да го заличат, да го изтрият – защо – поради някакви политически, конюнктурни причини. Подкрепям провеждането на референдум за запазването на  3-ти март, защото винаги съм  вярвал в правото на избор. Ако се хванем всички, можем да покажем, че трябва да ни питат, преди да си играят с паметта ни, с историята ни, с традициите ни, с духа ни. Трябва да ни питат. И затова е важен изборът на всеки един човек. 3 март е кауза за нас като леви, патриотични хора, свързан със свободата ни, с паметта ни и няма да го дадем. 
Николай Косев:
Нека всеки се замисли за символиката и връзката на думите СВОБОДА и БЪЛГАРИЯ и сакралната за нас дата Трети март. Човек без памет е като дърво без корен. Няма как да изтрием от паметта си преклонението и признателността към стотиците хиляди герои, извоювали свободата ни, а Трети март е памет, той е символ на верността ни към българските корени, защото тогава си връщаме държавата. Това няма как да бъде забравено и изтрито. Няма по-важна дата за съвременната ни българска държава. А за мен и гордостта, че съм габровец, а Шипка е паметник на нашата Свобода.
В Габрово продължава събирането на подписи в подкрепа на провеждането на референдум за запазването на Трети март като национален празник. 
 –––––––––––
Материалът е платена публикация, публикувана във в. "100 вести" съгласно договор с Местна коялиция "БСП за България" за отразяване предизборната кампания на коалицията.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Избори

Към началото

Следвай ни