Изложба, посветена на 1000-годишнината на цар Самуил, показват в Севлиево

<p>Изложба, посветена на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил, е
Изложба, посветена на 1000-год

Изложба, посветена на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил, е експонирана в Исторически музей Севлиево от 21 януари до 6 март 2015 г. Постерното изложение „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст“ за българския цар Самуил е на Наци

 С тази изложба и град Севлиево се присъединява към националното честване на 1000 години от смъртта на цар Самуил през 1014 г. 


Изложбата разказва в образи и кратки текстове на български и на английски език за трудното и сложно време, в което живее и управлява цар Самуил, за семейството му и за историческия спомен за него, за силата и мъдростта на едно управление, за величието и слабостите на водачите, за победите, грешките и изпитанията, за достойнството, с което българският народ се изправя в битка за своето съхранение срещу могъщата Византийска империя в момента на нейния средновековен апогей.
Средновековни миниатюри, текстове на хронисти, каменни надписи, археологически данни, карти, реконструкции и съвременни фотографии на паметници и на местата, където е протичал животът на българите и където се е отстоявала независимостта на Българското царство, разкриват драматизма на тази половинвековна епопея (968–1018).
Изложбата е не просто разказ за управлението на един средновековен владетел. Тя е преди всичко разказ за величието на битката за българската държавност. Затова този разказ е толкова важен за нас – съвременните българи.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото

Следвай ни