Иван Постомпиров: „Габрово представи България на международна среща в Италия по проект за наследството на европейските фабрични градове“

Топ новина! Obscha-snimka-na-uchastnitsite-v-mezhdunarodnata-srescha
Обща снимка на участниците в международната среща
Целта е да се създаде мрежа от градове, които да повишат осведомеността на гражданите за историческото и индустриално наследство на европейските фабрични градове

Главният уредник на РИМ–Габрово Иван Постомпиров участва в първата международна среща по проект “FACE UP – Индустриалните градове на Европа – обединени в партньорство“, проведена от 26 до 29 април в град Валданьо, Италия. Община Габрово, като представител на България от седемте европейски държави участички, е страна по проекта. За целите и очакваните резултати от него е разговорът с Иван Постомпиров.


Iva

  • Г-н Постомпиров, участвали сте в интересна международна среща.

- Това бе първа среща по двугодишния проект “FACE UP - Индустриалните градове на Европа - обединени в партньорство“ финансиран по програма „Граждани, равенство, права и ценности 2021 – 2027 г." на ГД „Правосъдие“ към Европейската комисия (Citizens, Equality, Rights and Values Proramme - CERV).

- Кои бяха участници?

- На срещата се формира партньорско обединение от представители на седем европейски държави: България, Хърватия, Германия, Полша, Испания, Швеция и домакина Италия. Представители на страните бяха: Социален кооператив „Студио Проджетто“, Италия – координатор; град Оберхаузен, провинция Северен Рейн-Вестфалия, Германия; Културен център – град Осиек, Хърватия; Лодзки университет - град Лодз, Полша; Община Габрово – България; Градски съвет – Хихон, Испания, Сдружение „Мар Виолета“ – град Хихон, Испания, и асоцииран партньор Община Норшьопинг – Швеция.

В групата от Община Габрово бяха също Пенчо Койчев, експерт в Областен информационен център към Община Габрово и Александър Георгиев от Интерактивен музей.

Първият ден бе опознавателен, с кратки презентации на градовете - участници.

- Целта на Проекта “FACE UP“?

- Да създаде мрежа от градове, които да повишат осведомеността на гражданите за историческото и индустриално наследство на европейските фабрични градове, за да се подобри дебатът за бъдещето на Европа.

Общата цел на участниците в проекта е създаване на пътна карта за историческо, икономическо и социално съзнание, което насърчава участието на гражданите от различни страни.

Специфична цел на проекта е утвърждаване на чувството за принадлежност към Европа чрез насърчаване на дебата по темата „По-силна икономика, социална справедливост и работни места - икономика, която работи за вас“.

Участието на Община Габрово цели обогатяване на гражданската памет със знания за индустриалната история и общото европейско минало за преодоляване липсата на осведоменост (с фокус към младежите) върху тази част от нашето културно-историческо наследство“.

- Очаквани резултати?

- Предвижда се създаване на видеопоредица за местното индустриално наследство в партньорските градове; изготвяне на исторически триизмерни карти (с добавена реалност), образователни дейности и представяне на политики за насърчаване на предприемачеството сред жените; създаване на интерактивна платфома за развитие на европейското публично-частно сътрудничество.

Очакваните резултати и положителни ефекти след приключване на дейностите са: повишаване привлекателността на включените територии за гражданите, туристите и индустриалния сектор; повишаване участието на гражданите в обществения живот със специално внимание към младежите; насърчаване на предприемаческите инициативи, най-вече сред младите хора и жените.

- Следващите стъпки по проекта след срещата във Валданьо?

- На внимание са градовете участници свързани с работа по създаване на видио серии представящи местното индустриално наследство обединено от общата тема. Снимките за Габрово са предвидени през м. септември 2023 г. Видеоматериалът ще се изработи от италиански екип кинодокументалисти, който ще е насочен главно към младите хора за запознаване с историческото и индустриално минало на тези европейски градове за периода от 60-те до 90-те години на XX век.

Разбира се, развитието на повечето градове започва от XIX век, когато индустриалната революция достига тази част на Европа. Началото є е в Англия през втората половина на XVIII век, с бум през първата половина до 90-те години на XIX век. Известно е, че на Балканите тя доста закъснява, а в България индустриалното развитие започва едва след Освобождението. В края на XIX и началото на ХХ в. Габрово се налага като Българският Манчестър.

- С какво е известен град Валданьо, мястото на срещата?

- Валданьо е град и община в провинция Винченца, Североизточна Италия. Възниква и се развива по долината на река Аньо, откъдето се смята, че носи името си („valle dell Agno – долината на Аньо), заобиколен от хълмове. Подобно на Габрово, реката повлиява както за възникване на селището, така и за неговото стопанско развитие и специализация в текстилната индустрия. Градът съществува от IX век (861 г.). До 1797 г. принадлежи на Венецианската република, когато попада под френско и австрийско управление. През 1866 г. Валданьо е присъединен към новосъздаденото кралство Италия (1861 г.).

Градът се развива като текстилен център от първата половина на XIX век и е родно място на Гаетано Марцото, пионер на вълненотекстилното производство. Имахме възможност да посетим и разгледаме т. нар. „Град на хармонията“ индустриална зона, изградена от Гаетано Марцото по левия бряг на река Аньо, включваща: текстилна фабрика, работнически жилища и сгради за социални дейности училище, детска градина, басейн, стадион, музикална школа, болница, старопиталище, голям парк и др., които се ползват и сега от жителите на града.

В международната среща имаше и представители на съседния град Скио, регион Венето, провинция Виченца, който още от XII век е център за производство и търговия на вълна. В града се развиват няколко големи текстилни фабрики, заради което е наричан „Италианския Манчестър“.

- Опазено ли е индустриалното наследство?

- Да. И то доста впечатляващо. Съществуващите запазени производствени сгради се поддържат и представят като архитектурни забележителности и обекти на индустриалната археология. Паметта за инициаторите на просперитета по време на Индустриалната революция – Гаетано Марцото и Алесандро Роси е увековечена с монументални паметници и барелефи. В Скио е издигнат единственияj „Паметник на тъкача“ като почит към всички работници, които стоят в основата на това развитие.

Индустриалното и културно наследство в регион Венето е добре съхранено в градовете Валданьо и Скио, което се използва и днес.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Европейски съюз

Към началото

Следвай ни