Трябва да търсим възможностите, които предоставя ЕС със своите програми, и да се научим да се възползваме от тях

Водеща! andrei-Novakov,-Teodor-Stoichev-i-Tanya-Hristova
Андрей Новаков, Теодор Стойчев и Таня Христова
Андрей Новаков в дискусия с представители на бизнеса и младите хора в Габрово:

    Европейските перспективи, актуалните въпроси, свързани с влизането на България в Еврозоната, Зелената сделка, транспортната свързаност, иновациите, младежките програми за обмен и други теми бяха във фокуса на дискусията на евродепутата Андрей Новаков с представители на бизнеса и младежи от Габрово. 
    В нея се включиха и кметът на Габрово Таня Христова, ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев, ръководителят на Европа директно Габрово при Габровската търговско-промишлена палата Галина Михнева.
    Андрей Новаков сподели, че за предишния програмен период в област Габрово са инвестирани 313 млн. лева, 
по ОП „Конкурентоспособност“ се финансирани 360 проекта само в община Габрово, финансирани са иновационни проекти. В същото време той не скри разочарованието си, че още няма тунел под Шипка, както и че не се придвижват няколко стратегически за Северна България обекта. Процентите на разплатените средства по Плана за възстановяване и развитие и  оперативните програми са едва 2-3%. 
    Неговото становище е, че трябва да сме по-настоятелни, да търсим възможностите, които предоставя ЕС със своите програми и да се научим да се възползваме от тях. Андрей Новаков се обърна специално към младите хора в залата с информация за възможностите, които предоставят програмите за тях – Еразъм+, DiscoverEU. Той сподели с представителите на бизнеса, че за съжаление, няма нито един български участник в първата предложена от България европейска програма – Алеко, където всички, които имат идея или развиват бизнес в определени направления, могат да посетят подобни фирми в силлициевата долина в САЩ, Сингапур, Израел. 
    „Важно е всеки един да бъде въвличан в процеси, проекти, инициативи за общността, вземане на решения, там където се чувства уверен, има желание и умения да помага и да се включва активно“ – сподели  кметът на Габрово Таня Христова.
    В края на срещата се стигна и до конкретни идеи – участието на Андрей Новаков през следващата година в Лагера за иновации – инициативата, която успешно стартира и се реализира в Габрово няколко поредни години. Договорени бяха и срещи между кмета на града и младежите, които искат активно да участват в събитията на града,  ГТПП предложи на младежите да се включат в разработване и изпълнение на комуникационна политика на самата палата и събитията в града.
    Гости на събитието бяха областният управител на област Габрово, кметът и заместник-кметът на Трявна, представители на община Дряново, зам.-ректорът на ТУ Габрово. Срещата беше организира от Бюрото на Европейския парламент в България, ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Габрово при Габровската търговско-промишлена палата и Община Габрово. Срещата беше излъчвана директно във фейсбук страниците на ГТПП и Европа Директно, Габрово.
Източник: Община Габрово и Европа Директно - Габрово при ГТПП
Снимки: Община Габрово, ОИЦ Габрово

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Европейски съюз

Към началото

Следвай ни