Историческият музей показва графики на Вячеслав Бабияк

Топ новина! Ruskite-pametnitsi-v-dvora-na--Uspenie-Bogorodichno-
Руските паметници в двора на "Успение Богородично"
Националното честване Шипченска епопея • 16 - 25 август 2023 година

За да отбележи тринадесетото Националното честване на Шипченската епопея (16 – 25 август 2023 г.), Регионален исторически музей – Габрово представя в дигитална изложба 13 цветни графики. Те показват първите паметници в Габрово и Габровско, издигнати за загиналите руски войни преди 145 години и изградените по-късно през годините. Част от тях са разположени по пътя на войсковите части до „заветния хълм“ – Шипка и днес са в Парк-музей „Шипка – Бузлуджа“.
    Автор на графиките е проф. Вячеслав Бабияк от Санкт Петербург (Русия). Дарени са на Регионален исторически музей – Габрово. Художникът „въоръжен“ със статив, четка, бои и туш в едната ръка и с изданието на Окръжен исторически музея – Габрово „Паметници на Освободителната война 1877 – 1878 г. в района на град Габрово“ (1977) ги обхожда и рисува през двете лета на 1987 и 1988 г. Посещава всички паметници на загиналите руски офицери и войници в Габрово и Габровско,   

Паметника на свободата и монументите, издигнати в чест на 100-годишнината от Руско-турската война.

Създава цикъл от 42 графики, за първи път показани на габровската публика през 1997 г. в залите на музея на ул. "Николаевска №" 1.

В следващите години във връзка с годишнини от Освобождението на България, Шипченската епопея и други поводи те отново са експонирани. Сега за първи път се показват във виртуална изложба и очакването е чрез нея те да станат достояние на по-широка публика.

Вячеслав Вячеславович Бабияк е известен руски график и живописец. Роден в Ленинград (дн. Санкт Петербург) през 1955 г. Завършва с отличие средно художествено училище през 1973 г. и постъпва в Института по живопис, скулптура и архитектура „И. Е. Репин“. Дипломира се през 1979 г. със специалност графика. От 1980 г. преподава в катедрата по рисуване на Художествено-графичния факултет (сега Факултет по изящни изкуства) на Руския държавен педагогически университет „А. И. Херцен“. В периода 1991 – 1995 г. е декан на Факултета по изящни изкуства и ръководител на катедра „Изкуствознание и методика на обучението по изобразително изкуство“ от 1999 г. до 2001 г. През 2005 г. защитава докторска степен по история на изкуството и от 2009 г. е професор в университета.

babjak

Професор Вячеслав Бабияк е член на Петербургския клон на Съюза на художниците на Руската федерация, на Асоциацията на изкуствоведите на Общоруската организация на историците на изкуството и изкуствоведите, на Международен арт клуб „Булгарика“ (България), на Дома на учените „М. Горки“ от Руската академия на науките. Името му е включено в биографичния справочник „Известни хора на Санкт Петербург“, издаден през 2007 г.

Връзките на проф. Бабияк с България са трайни. Той продължава да рисува гравюри на руските генерали, участвали в Освободителната война 1877/78 г. и с тях участва в съвместна изложба „Знаци на свободата и героизма“. Експонирана е през 2017 г. във Варна, а на следващата година в Балчик.

Изложбата е част от международен проект с участие на български, руски и румънски автори и е посветен на 140-годишнината от Руско-турската война.

Гостувала е в Шумен, Стара Загора, Велико Търново, Плевен, Русе, Силистра и в Националния историческия музей – София.

По повод виртуалната изложба, която Регионален исторически музей – Габрово представя, се свързахме с проф. Бабияк и му зададохме няколко въпроса.


- Проф. Бабияк, кой Ви възложи рисуването на паметниците?

В. Бабияк: Поканата за рисуването на паметници и портрети на руски генерали дойде от Градския комитет на Българска комунистическа партия (БКП) и лично от първия му секретар Недко Недков. Светла му памет! Планирано бе те да се издадат под формата на албум в издателство „София-Прес“. Изготвен бе предпечатен вариант, предговор и обяснителни текстове на български и руски език. Настъпилите политически събития след 1989 г. осуетиха издаването.

Впоследствие творбите ми бяха продадени на Дома за българо-съветска дружба в Габрово и след закриването му дарени на Историческия музей в града. Може би идея за проекта е дошла от Окръжния съвет за Българо-съветска дружба в Габрово (съществувал до 1987 г.), а партийният комитет я беше насърчил.

- Кога започнахте рисуването на графиките:

В. Бабияк: Ако не греша през месец юли на 1987 година. Все пак са минали 35 години… Рисувах ги приблизително две години. Изложба на творбите ми се състоя само на 120-годишнината от Руско-турската война през 1997 година в Исторически музей - Габрово (две зали бяха пълни с акварелните рисунки).

След това в музея, около датите на войната, няколко пъти заедно с други исторически материали бяха показвани някои от моите творби. Аз не съм присъствал на изложбите.

- Имахте ли габровски „гид“, който Ви показваше местата на паметниците?

В. Бабияк: Нямах конкретен гид. Пътувах до местата, където са паметниците, с колата ми. За работата използвах албум с черно-бели снимки, публикуван според мен през 1977 или 1978 година във връзка със 100-годишнината от Руско-турската война. Авторът е историк от Габрово. За съжаление, не помня фамилията му. Албумът го изгубих... Използвах и портрети на генерали, освен това за гравюра на Ф. Ф. Радецки използвах и скулптурен бюст, монтиран в Габрово на улицата, кръстена на него. (б. а. албумът е издание на Окръжен исторически музей – Габрово с автори Филип Грозев и Марин Маринов „Паметници на Освободителната война 1877 – 1878 г. в района на град Габрово“ от 1977 г.)

- Често посещавате България. Кога за последно бяхте в Габрово?

В. Бабияк: Да, посещавам България, най-често съм бил във Варна, където имам приятели и познати. Много пъти съм посещавал и Габрово. Последният път е доста отдавна – през август 2012 година.

- Няколко думи за нашия град?

В. Бабияк: Габрово е сравнително не много голям град, но е красив. Град с богата история и традиции. Достатъчно е да си припомним героичните събития на Руско-турската война, известния фестивал на хумора и сатирата, Дома на хумора и сатирата, изложби, концерти, паметници, река Янтра, Априловска гимназия, Исторически музей, чудесните габровски шеги!.. Но времената, както и политическите ветрове, се менят...

Пожелавам успех в благородното и необходимо дело на работещите в РИМ – Габрово, на изложбата и просперитет на Вашия музей!

В дните на Националното честване на Шипченската епопея да си спомним и сведем глава пред паметта на всички загинали български опълченци и войни от различни националности, включени в руската армия, които са жертвали живота си, за да я пребъде свободна България!

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни