Исторически успех за Кабакчиев и България

Топ новина! Podpomaganiyat-ot-„Ekont“-b-lgarski-top-s-stezatel-dade-deseto-vreme
Подпомаганият от „Еконт“ български топ състезател даде десето време
Теодор влезе в контролното време на „Red Bull Erzbergrodeo“

Звездата ни в световния хард ендуро керван - Теодор Кабакчиев (КТМ, Еконт), записа историческо постижение. Габровският топ пилот стана първият български състезател, който завършва в контролното време от 4 часа най-голямото и може би най-трудното еднодневно състезание в света на ендурото - „Red Bull Erzbergrodeo“. Надпреварата беше втори кръг от Световния шампионат на FIM за 2023 година. 
    Над 1100 мотористи пробваха късмета си тази година в работещата желязна мина в селцето Айзенерц в Австрия. Те преминаха през ситото на квалификации, т.н. „Blaklader iron road prologue“, и само най-бързите 500 участваха в същинската надпревара. 

Подпомаганият от „Еконт“ български топ състезател даде десето време в пролога и си осигури старт от първа редица. 

теодор
След 3 часа, 25 минути и 50 секунди изтощителна езда през неописуеми препятствия – отвесни насипи, склонове, горски масиви с извадени отвън коренища, огромни канари, планини от каменопади и свлачища, водни и кални препятствия, отвесни снежни спускания и т.н, Теодор пресече финалната арка на „Red Bull Erzbergrodeo“ и записа името си в историята като първият българин, успял да завърши световно известната надпревара в контролното време от 4 часа. Позицията, на която завърши, беше 9-то място. Надпреварата спечели фирменият пилот на КТМ Мануел Летенбихлер (Германия), следван от състезаващия се за „Хускварна“ Били Болт (Великобритания) и друг пилот на КТМ - Тристан Харт (Канада). От общо стартиралите 500 мотоциклетисти, „Red Bull Erzbergrodeo“ завършиха само 17.
„9-то място и първи финал за мен в „Red Bull Erzbergrodeo“! Благодаря на „Еконт“, затова че ми дава възможността да представлявам България в Световния шампионат на FIM. Извлякох най-доброто от ситуацията въпреки възникналите трудности - изгубен резервоар за пиене на вода и неработещ стартер. Ще продължаваме да се развиваме!“, сподели щастливият Тео Кабакчиев след поредния си и най-после успешен опит да покори „Железния гигант“ в Австрия.
След втория кръг от Световния шампионат Кабакчиев заема четвърта позиция във временното класиране с актив от 23 точки. Лидер е Летенбихлер с 41 точки, Харт е втори с 29, а Болт заема третата позиция с 28. Следващият кръг от първенството на планетата по хард ендуро е на 25-28 юли – ендуроралито „Red Bull Romaniacs“ в Румъния. Преди това, в началото на юли, трябваше да се състои „Red Bull Abestone“, но надпреварата в Италия беше отменена.   

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Моторни

Към началото

Следвай ни