И на 100 Андрей Парлапанов продължава да “рови"

Топ новина! Tanya-Hristova-lichno-pozdravi-yubilyara
Таня Христова лично поздрави юбиляра
Юбилярът бе награден с икона "Св. Георги" от министър Тагарев, кметът Таня Христова го поздрави лично

Андрей Парлапанов 

  „Продължавам да се ровя, да търся и проучвам родовата история по бащина и майчина линия. Продължавам и сега да казвам: „Генът си е ген. Добродетелите идват с времето“. Това сподели навръх стотния си рожден в събота Андрей Цветков Пенчев-Парлапанов. 
    Достойният габровец, известен с фамилията на своята майка (Цанка Парлапанова), дълги години сътрудник на "100 вести", бе поздравен лично от кмета на Габрово Таня Христова. С пожелание за добро здраве тя подари на страстния филателист, ветеран от войните, марка в блокче, издадена през 2020 година и посветена на Габровския карнавал, . Нейният лимитиран тираж е само 6000 броя.
    „Преживял съм почти всички бомбардировки на България през времето на Втората световна война – като се почне от първата бомбардировка на Скопие на 21 октомври 1943 г., мине се през 10 януари 1944 г. и тези на 29 и 30 март същата година. Все големи и с тежки загуби бомбардировки“ – сподели Андрей Парлапанов. 
    Заслужено, със заповед на министър Тодор Тагарев, той бе награден от Министерство на отбраната с икона „Св. Георги“ – „За принос към отбраната на страната и във връзка със 100-годишния юбилей“. 
    Столетникът получи още много поздравления, медали, плакети: от Военно окръжие – Габрово, Централен управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България, от Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България  – Габрово, от Българската филателна академия, от Регионалния исторически музей – Габрово и Държавен архив – Габрово, от вестник „100 вести“, приятели, близки и др. 
    От Съюза на българските филателисти Парлапанов бе отличен със златен медал.
    Андрей Цвятков Пенчев-Парлапанов е бивш председател на Съюза на ветераните от войните в Габрово. Участвал е във Втората фаза на Отечествената война – в Унгария.         Роден е в Габрово през 1924 г. Израства с братята си Христо и Богомил в семейството на Цвятко Христов Пенчев (1894 – 1974) и Цанка Андреева Пенчева (1901 – 1987). Завършва Механотехникума „Д-р Никола Василиади” в Габрово, Школата за запасни офицери – София. Учи в МЕИ – София. Живее и работи като художник десенатор в София, известно време и в Габрово – в завод „Добри Карталов”. Член на Творческия фонд на СБХ – метална бижутерия с български мотиви.     
    Обича да изследва миналото на рода и родния град.

Андрей Парлапанов - поздравления
    „Родът ни по бащина линия е от с. Бойновци – предприемчиви балканджии, арабаджии (колари), по-първи търговци в Габрово, Букурещ, Одеса. Наш братовчед е Никола Войновски – военния командир на Ботевата чета, споделя столетникът. – Майка ми Цанка е от известния търговския род Парлапанови  в Боженци (затова Андрей Пенчев прибавя към фамилното си име и Парлапанов – бел. на авт.). Когато навремето художникът Иван Мърквичка рисува Рада Парлапанова от Боженци, съпругът є, търговец, не дал „моделът” да се обърне с лице към „брадатия рисувач”, дошъл от София. Затова той я рисува в профил. Портретът е известен като „Жена със сокай”. 
    "Вярвало се, че сокаят скрива младата невеста от уроки и зли очи. Този сложен накит за глава бил официално забранен от гръцкия владика Иларион през 1814 г. За съжаление, оригиналът на известната картината „Жена със сокай”, рисувана вероятно около 1895 г., изгаря по време на бомбардировките над София през зимата на 1944 г. Цветно копие е останало в книгата на историографа на Габрово д-р Петър Цончев „Из общественото и културно минало на Габрово” – разказва юбилярят.
    Андрей Пенчев е експерт, добър познавач на история на българските пощи с многобройни награди и участия от наши и международни изложби, сред които и 9 златни от Балкански и световни изложби. Дългогодишен сътрудник на списание „Филателен преглед” . 
    „Обществената дейност винаги ме е привличала – признава юбилярят. Отначало като филателист, а после и като ветеран от Втората световна война“. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни